SKUP PODRŽALA KATOLIČKA CRKVA

Masovni protesti u Slovačkoj, traže potpunu zabranu abortusa

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima: "Čovjek je čovjek, bez obzira na veličinu" i "Onaj ko ubija nerođeno dijete, ubija budućnost nacije"
1004 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Veliki broj ljudi marširao je ulicama Bratislave, glavnog grada Slovačke, zahtijevajući potpunu zabranu abortusa. Organizatori navode da se na protestu okupilo oko 50.000 ljudi.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima: "Čovjek je čovjek, bez obzira na veličinu" i "Onaj ko ubija nerođeno dijete, ubija budućnost nacije".

"Život svakog ljudskog bića je neprocjenjiv, stoga mora biti zaštićen od začeća do prirodne smrti", rekao je okupljenima jedan od organizatora protesta koje je podržala katolička crkva.

Zakon o abortusu u Slovačkoj je liberalniji u odnosu na zemlje kao što su Poljska ili Malta, koje po tom pitanju imaju najstrože zakone u Evropskoj uniji i gdje je prekid trudnoće dozvoljen samo u pojedinim slučajevima, kao što je silovanje, navodi Rojters.

U Slovačkoj, abortus je legalan do 12. nedjelje trudnoće, kao i do 24. nedjelje iz zdravstvenih razloga, piše Tanjug.

Konzarvativni i poslanici krajnje desnice zalažu se da se abortus dozvoli do šeste ili osme nedjelje trudnoće ili da se potpuno zabrani, a parlament će debatu o nacrtu zakona o ograničenju abortusa započeti ovog mjeseca.

U Slovačkoj, zemlji sa 5,4 milona stanovnika, broj abortusa je pao na 6.000 prošle godine, dok je prije deset godina taj broj iznosio 11.000.

Preporučujemo za Vas