Britanski vrhovni sud: Džonsonova suspenzija parlamenta nezakonita

Sud je u obrazloženju svoje odluke istakao kako je Džonson suspenzijom potkopao ustavnu funkciju parlamenta
6510 pregleda 5 komentar(a)
Protivnici bregzita ispred suda, Foto: AP
Protivnici bregzita ispred suda, Foto: AP
Ažurirano: 24.09.2019. 13:31h

Britanski vrhovni sud danas je donio dvije važne odluke: da ima pravo odlučiti je li suspenzija parlamenta bila zakonita i da je odluka premijera Borisa Džonsona o suspenziji bila nezakonita, javlja BBC.

Sud je u obrazloženju svoje odluke istakao kako je Džonson suspenzijom potkopao ustavnu funkciju parlamenta, prenosi Indeks.

"Odluka da savjetuje Kraljicu da obustavi rad parlamenta bila je nelegalna jer je kao posljedicu imala sprječavanje mogućnosti parlamenta da sprovodi svoju ustavnu funkciju bez razumnog opravdanja", kazala je predsjednica suda Brenda Hejl.

"Parlament nije suspendovan. Ovo je jednoglasna odluka svih 11 sudija", rekla je Hejl.

"Sada je na parlamentu, posebno na predsjednicima oba doma, da odluče šta će biti dalje".

Sutkinja Hejl
Sutkinja Hejl(Foto: AP)

Džonson je 28. avgusta od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je to napravio kako bi potkopao pokušaje sprječavanja njegovog plana za izlazak iz Evropske unije 31. oktobra sa ili bez dogovora.

Premijer je izjavio kako je glavni cilj suspenzije da se omogući stvaranje i predstavljanje novog zakonskog okvira.

Rad parlamenta trebalo je da bude suspendovan do 14. oktobra.

"Parlament mora početi s radom bez odlaganja"

Odluku Vrhovnog suda odmah je pozdravio predsjednik Donjeg doma Džon Berkau.

"Sudije su odbacile tvrdnju vlade da je petonedjeljna suspenzija parlamenta uobičajena praksa. Potvrdili su pravo i dužnost parlamenta da zasijeda tokom ovog ključnog razdoblja kako bi pažljivo nadgledao izvršnu vlast i pozvao ministre na odgovornost. Kao otjelotvorenje naše parlamentarne demokratije, Donji dom se mora sastati bez odlaganja“, dodao je.

Torijevac Tom Tagendat već je na Tviteru objavio svoju fotografiju u parlamentu kako bi poslao poruku da je spreman za nastavak rada.

Na šta se odnosi presuda?

Sudije Vrhovnog suda razmatrale su žalbe na dvije presude: na onu iz Londona, prema kojoj nije na sudovima da odlučuju o suspenziji i na presudu iz Škotske koja je odlučila da sudovi mogu donijeti takvu odluku i da je Džonsonova suspenzija parlamenta nezakonita, prenosi Indeks.

"Suspenzija je bila nezakonita i bez učinka“, izjavila je na Vrhovnom sudu sutkinja Brenda Hejl.

"Parlament nije u suspenziji", kazala je i dodala kako poslanici sada "mogu preduzeti sve potrebne korake za nastavak rada parlamenta“.

Ova današnja odluka Vrhovnog suda veliki je udarac za britanskog premijera, piše CNN, jer to u suštini znači da je lagao kraljicu.

“Uvreda demokratskom procesu“

Berkau, čija je uloga tradicionalno nepristrasna, ranije je izjavio kako je "očigledno" da Džonson suspenzijom želi ograničiti raspravu oko Bregzita, piše CNN.

"Zatvaranje parlamenta je uvreda demokratskom procesu i pravima poslanika kao predstavnika naroda", rekao je Berkau.

Na pitanje hoće li podnijeti ostavku ako se presudi da je suspenzija bila nezakonita, Džonson je odgovorio da bi prije odgovora ipak pričekao presudu

"Vlada u potpunosti poštuje zakon i pravosuđe", dodao je.

Korbin traži ostavku

Vođa laburista Džeremi Kordin pozvao je Džonsona da razmotri svoj položaj i "postane premijer koji je najkraće bio na toj poziciji u istoriji".

"Dakle, pozivam ga da se pokori zakonu, odustane od Bregzita bez dogovora i održi izbore kako bi na vlast došla nova vlada koja poštuje demokratiju, vladavinu zakona i želje naroda", dodao je.

Bonus video: