Korbin: Džonson da razmotri poziciju nakon odluke suda

526 pregleda 0 komentar(a)
Korbin, Foto: Reuters
Korbin, Foto: Reuters

Vođa britanskih laburista Džeremi Korbin u utorak je pozvao premijera Borisa Džonsona da razmotri svoju poziciju i sazove nove izbore nakon što je Vrhovni sud presudio da je odluka premijera o suspenziji parlamenta bila nezakonita.

Na povike veselja i pozivom Džonsonu da odstupi, Korbin je na stranačkoj konferenciji u Brajtonu poručio da je Laburistička stranka spremna oformiti vladu.

"Pozivam Borisa Džonsona da razmotri svoju poziciju i postane najkratkovječniji premijer u britanskoj istoriji", kazao je Korbin delegatima na godišnjem okupljanju laburista.

Najdžel Faraž, vođa stranke Bregzit, je ocijenio da je raspuštanje parlamenta najgora odluka ikada donesena te dodao da Džonsonov savjetnik Dominik Kamings mora otići.

Neki poslanici, uključujući i one koje je Džonson izbacio iz Konzervativne stranke zbog protivljenja planovima vezanim uz Bregzit, kazali su da bi premijer trebao dati ostavku ako se utvrdi da je kraljicu doveo u zabludu.

Naime, po britanskom ustavu pravo raspuštanja parlamenta službeno ima politički nepristran monarh koji djeluje u skladu sa savjetima premijera.

Džonson je suspendovao parlament od 10. septembra do 14. oktobra.

Bonus video: