Džonson poziva na izbore i ne slaže se sa odlukom Vrhovnog suda: Korbin svašta govori...

Džonson je u Njujorku rekao da će vlada poštovati odluku suda, ali je nagovijestio da će ponovo pokušati da suspenduje parlament
1537 pregleda 1 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters, Reuters
Džonson, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 24.09.2019. 16:20h

Britanski premijer Boris Džonson ponovio je danas iz Ujedinjenih nacija (UN) poziv za održavanje parlamentarnih izbora nakon što je Vrhovni sud ocijenio nezakonitim njegovu odluku o suspenziji rada parlamenta.

"Očigledna stvar je organizovanje izbora. Džeremi Korbin svašta govori, a trebalo bi da traži izbore", rekao je Džonson aludirajući da lidera opzicione Laburističke stranke.

Džonson je rekao danas i da se ne slaže sa odlukom britanskog Vrhovnog suda da suspenzija parlamenta nije u skladu sa zakonom.

Premijer je rekao da neće podnijeti ostavku zbog te odluke.

Džonson je u Njujorku, gdje učestvuje na 74. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Iz ulice Dauning saopštili su da će se on iz Njujorka u Veliku Britaniju vratiti u toku noći, ranije nego što je planirano.

Britanski parlament sjutra će nastaviti sa radom.

Džonson je u Njujorku rekao da će vlada poštovati odluku suda, ali je nagovijestio da će ponovo pokušati da suspenduje parlament.

"Ne slažem se sa odlukom pravosuđa. Ne mislim da je ispravna, ali nastavićemo dalje, a parlament će se naravno vratiti", rekao je on i dodao da misli da postoje dobri uslovi da se nastavi sa "kraljičinim govorom".

"Kraljičin govor" je uobičajena formalnost tokom koje se iznosi zakonodavni plan. Sastavlja ga vlada.

Bonus video: