U 86. GODINI

Preminuo Žak Širak, bivši predsjednik Francuske

Širak je bio predsjednik Francuske od 1995. do 2007.
13222 pregleda 23 komentar(a)
Širak, Foto: Reuters
Širak, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2019. 15:15h

Nekadašnji predsjednik Francuskem, Žak Širak umro je danas u 86. godini, javlja agencija Rojters.

Širak je bio predsjednik Francuske od 1995. do 2007.

Tokom njegovog predsjedavanja, Francuska je prihvatika jedinstvenu evropsku valutu i ukinula obavezno služenje vojnog roka.

Širak je bio predsjednik Francuske tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. a 2003. se usprotivio američkoj vojnoj invaziji na Irak.

Svjetski zvaničnici odaju počast Žaku Širaku

Njemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsjednik Vladimir Putin, libanski premijer Saad Hariri i drugi zvaničnici odaju počast bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku koji je preminuo danas u 87. godini.

Njemačka kancelarka rekla je da je Širak bio "izuzetan partner i prijatelj", prema tviter poruci portparola vlade.

"Vrlo sam rastužena na vesti o smrti Žaka Širaka. On je za nas, Nemce, bio izuzetan partner i prijatelj", napisala je ona. 

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas napisao je u tviter poruci da odlaskom Širaka Evropa gubi "velikog državnika i Evropljanina". 

Mas je posebno pohvalio "Ne" koje je bivši francuski predsjednik rekao iračkom ratu, i njegovu spremnosti da preuzme odgovornost za "režim Višija i francuskih kolaboracionista u nacističkim žločinima" .

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je mudrog i vizionarskog lidera. 

"Žak Širak je stekao zasluženo poštovanje svojih sunarodnika i visok medjunarodni autoritet kao mudar i vizionarski lider koji je uvek branio interese svoje zemlje", rekao je Putin, koji je nedavno označio Širaka kao stranog vođu koji ga je najviše impresionirao.

Britanski premijer Boris Džonson pozdravio je snažnog vođu koji je oblikovao budućnost Francuske. 

Bivši belgijski premijer Gi Ferhofštat rekao je da se sjeća Širaka kao čovjeka sa izuzetnim poznavanjem rada Evropske unije koje je na neki način kombinovao sa izuzetnim smislom za humor. 

Ferhofštatovo vrijeme kao premijera se dugo preklapalo sa vremenom dok je Širak bio na funkciji i često su se sastajali na evropskim samitima. 

"Kada smo razgovarali o teškim pitanjima humor je uvijek donio osjećanje olakšanja. Ali posebno je njegova privrženost evropskom projektu pretvorila u velikog državnika koji će nam nedostajati", napisao je Ferhofštat. 

Libanski premijer Saad Hariri je rekao da je Širak bio jedan od najvećih ljudi Francuske koga je on poznavao. 

"Libanci i Arapi osećaju danas bol poslije gubitka čoveka koji je duboko obilježio njihovu svijest tokom brojnih godina", napiso je Hariri u saopštenju. Širak je bio blizak prijatelj Haririjeve porodice. 

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi (2007-2012) napisao je da danas nestaje jedan dio njegovog života. 

"Širak je bio otjelotvorenje Francuske verne svojim univerzalnim vrijednostima i svojoj istorijskoj ulozi. Nikad nije davao ustupke o našoj nezavisnosti, dok je istovremeno je imao duboko evropsko angažovanje", napisao je u saopštenju Sarkozi.