Francuska: U ponedjeljak dan žalosti povodom smrti Žaka Širaka

U ponedjeljak će biti održana misa u jednoj pariskoj crkvi, dodala je Jelisejska palata navodeći da će od večeras do nedjelje uveče izuzetno biti otvorene kapije Palate kako bi Francuzi mogli da izraze saučešće
651 pregleda 1 komentar(a)
Žak Širak, Foto: Reuters, Reuters
Žak Širak, Foto: Reuters, Reuters

Jelsejska palata saopštila je večeras da će u ponedjeljak biti nacionalni dan žalosti posle smrti bivšeg francuskog predsjednika Žaka Širak koji je jutros preminuo u 87. godini.

U ponedjeljak će biti održana misa u jednoj pariskoj crkvi, dodala je Jelisejska palata navodeći da će od večeras do nedjelje uveče izuzetno biti otvorene kapije Palate kako bi Francuzi mogli da izraze saučešće.

Širak, koji je bio jedan od omiljenih predsjednika, obilježio je francusku političku scenu tokom nekoliko decenija, a u svijetu upamćen kao onaj koji je rekao "ne" ratu u Iraku 2003. godine.

Bio je jedna od najvećih figura francuske desnice, a njegova dugovečnost, između briljatnih uspeha i gorkih neuspjeha, dokaz je njegove izuzetne sposobnosti preživljavanja.

Bivši predsjednik koji se već godinama nije pojavljivao u javnosti, bio je 12 godina predsednik Francuske od 1995. do 2007. godine, dva puta premijer, tri puta gradonačelnik Pariza, osnivač i predsjednik stranke i nekoliko puta ministar.

Bonus video: