OTVORENA ISTRAGA

Španski sud odredio pritvor za sedam katalonskih aktivista

U saopštenju se navodi da kaucija za sedmorku nije odobrena i da će detalji istrage ostati tajni
778 pregleda 0 komentar(a)
Sa nedavnog protesta u Barseloni, Foto: Beta-AP
Sa nedavnog protesta u Barseloni, Foto: Beta-AP

Španski sud je danas odredio pritvor za sedam pristalica katalonske nezavisnosti i otvorio istragu o tome da li njihovi navodni planovi da počine nasilje eksplozivom spada u terorizam.

Istražni sudija je danas pronašao znake da bi aktivisti, uhapšeni ove nedjelje, mogli da budu dio separatističke organizacije koja navodno namjerava da koristi "sva sredstva, uključujući nasilna" za uspostavljanje nezavisne republike u španskom regionu Kataloniji, saopštio je sud. 

U saopštenju se navodi da kaucija za sedmorku nije odobrena i da će detalji istrage ostati tajni. 

Vijest o određivanju pritvora dovela je do napetih scena u parlamentu Katalonije u Barseloni, gdje su separatistički poslanici, medju kojima je bio i katalonski predsjednik, večeras prekinuli debatu uzvikujući "Sloboda". Neki poslanici su napustili sjednicu parlamenta, izražavajući neslaganje sa odlukom suda.

Građani su odmah pozvani da u toku večeri izađu na proteste širom Katalonije. 

Pristalice katalonske nezavisnosti navode da španska istraga protiv aktivista predstavlja pokušaj kriminalizacije njihovog pokreta, koji opisuju kao miroljubiv, i ukazuju da su hapšenja uslijedila uoči donošenja presude Vrhovnog suda u procesu protiv 12 katalonskih političara i aktivista kojima se sudi zbog aktivnosti na sticanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Preporučujemo za Vas