"ČELIČNE RUŽE"

U Oslu otkriven spomenik Brejvikovim žrtvama

Umjetnici Malm i Karlsraud osmislili su projekat nakon što su bili potreseni morem ruža ostavljenih ispred katedrale u Oslu i na drugim lokacijama
619 pregleda 0 komentar(a)
Sa otkrivanja spomenika, Foto: AP
Sa otkrivanja spomenika, Foto: AP

Spomenik kojim se obilježava masakr 77 osoba 2011. u Norveškoj i odgovor norveškog naroda otkriven je danas u katedrali u Oslu.

Spomenik nazvan "Čelične ruže" sastoji se od hiljadu metalnih ruža prikupljenih iz gotovo cijelog svijeta. Neke su izradili oni koji su preživjeli napad ili porodice žrtava. Metalne ruže simbolizuju solidarnost koju su Norvežani pokazali nakon napada. Mnogi su učestvovali u tzv. marševima ruža u Oslu i drugim gradovima nakon napada 22. jula 2011.

Ultradesničarski ekstremista Anders Brejvik osuđen je na 21 godinu zatvora u avgustu 2012. za podmetanje bombe u Oslu i pucanje po kampu laburističke omladine u blizini glavnog grada. To su bili najteži napadi u Norveškoj od Drugog svjetskog rata, podsjeća Hina.

Ceremoniji u subotu prisustvovali su, između ostalog, gradonačelnik Osla Rejmond Johansen iz Laburističke stranke, prestolonasljednik princ Hakon i princeza Mete-Mari, kao i umjetnici Tobe Malm i Tone Mork Karlsrud.

Malm i Karlsraud osmislili su projekat nakon što su bili potreseni morem ruža ostavljenih ispred katedrale u Oslu i na drugim lokacijama.

Preporučujemo za Vas