ČETVORODNEVNI SKUP U MANČESTERU

Džonson okuplja konzervativce, želi ojačati podršku izlasku iz EU

Uprkos nizu poraza u parlamentu i porazu na Vrhovnom sudu u borbi za Bregzit, Džonson istraje u tome da će 31. oktobra izvesti Britaniju iz EU sa sporazumom ili bez njega
523 pregleda 0 komentar(a)
Džonson u Mančesteru, Foto: Reuters
Džonson u Mančesteru, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson danas okuplja svoju Konzervativnu stranku na možda i posljednjem kongresu prije opštih izbora, a očekuje se da će četvorodnevnim okupljanjem dominirati pitanje izlaska te zemlje iz Evropske unije.

Uprkos nizu poraza u parlamentu i porazu na Vrhovnom sudu u borbi za Bregzit, Džonson istraje u tome da će 31. oktobra izvesti Britaniju iz Evropske unije sa sporazumom ili bez njega.

Njegov stav suprostavlja ga sa Poslaničkim domom koji je usvojio zakon kojim se onemogućava izlazak zemlje iz Evropske unije bez sporazuma i zbog kojeg je ostao bez dijela sopstvenih poslanika.

Ipak, podržavaju ga mnogi birači koji su i dalje za Bregzit, a posebno članovi Konzervativne stranke koji su ga izabrali u julu, i očekuje se da će ga dočekati ovacijama, prenosi Hina.

Kongres će biti "okupljanje za Borisa Džonsona i okupljanje za Bregzit", predviđa Tim Bejl, profesor političkih nauka na londonskom univerzitetu Kvin Meri.

Četvorodnevni skup u Mančesteru, na sjeverozapadu Engleske, izložen je riziku prekida zbog nastavka parlamentarnih aktivnosti u Londonu.

Poslanici britanskog parlamenta bili su bijesni kada je Džonson početkom septembra odlučio prekinuti zasjedanje parlamanta na pet sedmica, što je Vrhovni sud u utorak poništio. Džonson je odbio pristati na uobičajeno, kraće trajanje prekida rada parlamenta.

Opozicione stranke prijete za sada nedefinisanim manevrima koji bi mogli prisiliti ministre da dojure natrag u parlament uprkos stranačkom kongresu.

Kao znak ''spuštanja'' parlamentu, Džonson planira održati na kongresu zaključni govor u srijedu, na dan koji je previđen za odgovore premijera na poslanička pitanja u britanskom parlamentu.

Osnažiti podršku izlasku iz EU

Džonsonova dva mjeseca premijerskog mandata bila su turbulentna i pretrpio je sedam uzastopnih poraza u parlamentu, a u tom procesu ostao je i bez većine.

Izbacio je 21 konzervativnog poslanika iz stranke kad su podržali zakon koji ga je obavezao da odgodi Bregzit ako ne uspije postići sporazum s Evropskom unijom o uslovima izlaska do sredine oktobra.

Džonson je suspendovao parlament, ali Vrhovni sud to je poništio kao nezakonitu odluku. A kad je pozvao na izbore prije Bregzita, poslanici su to onemogućili.

Novu glavobolju nosi mu odluka nadzornog policijskog tijela koje proučava treba li njegova veza s američkom poslovnom ženom iz vremena kad je bio londonski gradonačelnik postati predmet istrage.

Džonson je na odluku Vrhovnog suda kojom je opozvana njegova odluka da parlament miruje, odgovorio prkosno i svoj bijes usmjerio je na poslanike optužujući ih da su se predali Evropskoj uniji i da pokušavaju potkopati odluku referenduma iz 2016. o odlasku iz EU.

Njegova retorika povukla je za sobom optužbe da sije podjele, no čini se da privlači birače koji podržavaju Bregzit.

Preporučujemo za Vas