OČEKUJU SE DUGI KOALICIONI PREGOVORI

Kurc se vraća na čelo Austrije

Narodna partija pobijedila na izborima u Austriji dok je ekstremna desnica pretrpjela žestok pad podrške
4532 pregleda 4 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters, Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters, Reuters
29.09.2019. 21:42h

Partija bivšeg kancelara Sebastijana Kurca pobijedila je na vanrednim izborima u Austriji, otvorivši put za njegov povratak na čelo zemlje.

Kao što se i očekivalo, Kurcova Austrijska narodna partija (OVP) desnog centra pobijedila je sa osvojenih 37 odsto glasova, pokazale su izlazne ankete, dok je za socijaldemokrate glasalo 21,8 odsto izašlih birača, što je njihov najgori rezultat u poslijeratnoj istoriji.

Nakon saopštenja rezultata izlaznih anketa u sjedištu Narodne partije zaorio se aplauz uz povike "Kancelar Kurc".

"Danas je dan Sebastijana Kurca", kazao je generalni sekretar stranke Karl Nehamer.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc(Foto: Reuters)

Kurcovi bivši partneri u vladi, ekstremno desničarska Slobodarska partija, pretrpjela je žestoke gubitke na izborima održanim nakon skandala ranije ove godine i pala je na 16 odsto glasova, za deset procenata manje nego na izborima 2017.

Još jedan pobjednik izbora je partija Zeleni.

Ojačana sve većim strahovima zbog klimatskih promjena, oni su se vratili u parlament sa osvojih 14 odsto glasova nakon što 2017. godine nijesu uspjeli da pređu cenzus.

Verner Kogler
Verner Kogler, šef stranke Zelenih(Foto: Reuters)

Liberalna partija Neos je osvojila 7,8 odsto glasova.

Koalicija Narodne i Slobodarske partije na čijem čelu je bio Kurc propala je ranije ove godine zbog takozvanog Ibica skandala, izazvanog snimkom u kojem je prikazan Hanc Kristijan Štrahe - tadašnji lider Slobodarske partije - kako pokušava da trguje državnim tenderima u zamjenu za podršku kampanji sa ženom za koju je vjerovao da je bogata Ruskinja.

Ekstremna desnica se nakon toga pridružila socijaldemokratama i izglasala nepovjerenje vladi i u maju smijenila Kurca sa mjesta kancelara. Od tada Austrijom upravlja tehnička vlada, na čelu sa Brižit Bierlejn, prvom ženom na čelu Austrije.

Međutim, skandal nije naudio Kurcu već je zapravo pojačao podršku njemu i njegovoj partiji, što se pokazalo i na izborima za Evropski parlament koji su održani svega nedjelju dana nakon izbijanja Ibica skandala.

Četiri mjeseca kasnije, podrška Narodnoj partiji je dodatno porasla uprkos optužbama za zloupotrebe tokom kampanje, uključujući i one za skrivanje donacija.

Slobodarska partija je sa druge strane zabilježila drastičan pad podrške, ali je povratak te stranke na vlast i dalje moguć jer je Kurc tokom kampanje nagovijestio da je otvoren za još jednu koaliciju sa ekstremnom desnicom.

Prema izlaznim anketama Narodna partija je osvojila 71 mjesto u parlamentu koji ima 183 mjesta, dok bi Slobodarska partija trebalo da ima 30 poslanika.

Kurc je kazao da će pregovarati sa svim strankama ukoliko pobijedi na izborima. Centristička koalicija sa socijaldemokratama je moguća, ali malo vjerovatna pod njihovim sadašnjim rukovodstvom.

Pamela Rendi-Vagner
Kandidatkinja Socijaldemokrata (SPO) Pamela Rendi-Vagner(Foto: Reuters)

Istraživanja su pokazala da je zaštita životne sredine jedna od najvažnijih tema za birače, usljed čega je značajno porasla podrška Zelenima.

Mada bi koalicijom sa Zelenima, Kurc i njegova partija dobili neophodnu većinu, malo je vjerovatno da će on dozvoliti da zavisi od malog broja ljevičarskih poslanika. To znači da ukoliko se udruži sa Zelenima on će vjerovatno tražiti da u tu koaliciju uđe i liberalni poslovno orijentisani Neos.

Moglo bi potrajati dok Kurc i Zeleni ubijede svoje pristalice da je saradnja dobra opcija. Mnogi birači Zelenih na Kurca gledaju kao na neprijatelja jer je doveo ekstremnu desnicu na vlast. Mnoge Kurcove pristalice, poput poljoprivrednika i preduzetnika, zaziru od ljevičarskih Zelenih.

Rasprostranjeno je mišljenje među političarima i analitičarima da će nakon ovih izbora uslijediti dug period koalicionih pregovora. Sadašnja tehnička vlada bi stoga mogla ostati na dužnosti do Božića ili možda čak i kasnije.