Tročanji "preneražen" odlukom JURI: Nepravda, kršenje vladavine prava...

"Pomenuta odluka je samo skup laži, netačnih prečica i tendencioznih amalgama", napisao je mađarski kandidat za eurokomesara
652 pregleda 0 komentar(a)
Tročanji, Foto: Reuters
Tročanji, Foto: Reuters

Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta (JURI) potvrdio je danas odluku prema kojoj mađarski političar Laslo Tročanji ne može da bude postavljen za komesara za proširenje EU.

Tročanji je na Tviteru naveo da je "preneražen" tom odlukom.

JURI je potvrdio i da Rumunka Rovana Plumb neće moći da bude komesarka za transport.

"Nesumnjiva nepravda, manjak transparentnosti, jasno i namjerno kršenje vladavine prava i procedura i nepoštovanje osnovnih principa demokratije podsjećaju me na vrijeme za koje sam mislio da je prošlost", naveo je Tročanji u tvitu na francuskom, engleskom i mađarskom jeziku.

Prema njegovim riječima, ta odluka neće uticati "samo na pravnika i mislioca, već i na pojedinca".

"Pomenuta odluka je samo skup laži, netačnih prečica i tendencioznih amalgama", napisao je mađarski kandidat za eurokomesara.

On je naveo i da "nema drugog izbora" do da svoja prava traži pred nadležnim sudom.

Tročanji i rumunska kandidatkinja za komesarku za saobraćaj Rovana Plumb nisu dobili odobrenje odbora EP zbog sukoba interesa.

Nakon drugog glasanja u JURI, portparol Evropskog parlamenta napisao je na Tviteru da "kandidati nisu u mogućnosti da vrše svoje funkcije u skladu sa (EU) ugovorima i kodeksom ponašanja", prenio je AP.

Na dva tajna glasanja članovi JURI glasali su 13 prema 7 protiv Plumb i 12 prema 9 protiv Tročanjija.

Sada bi predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli trebalo zvanično da obavijesti novu predsjednicu EK Ursulu fon der Lajen da proces slušanja za dva kandidata ne može da ide dalje i da će Rumunija i Mađarska morati da ponude nove kandidate, piše portal Neweurope.

Očekuje se da se slušanja ostalih kandidata za evropske komesare odvijaju kako je predviđeno.

Inače, francuska europoslanica Manon Obri, članica JURI, požalila se poslije današnjeg glasanja da su europarlamentarci "bili primorani" na drugo glasanje, prenosi AP.

"U kojim su demokratijama poslanici primorani da glasaju dok se ne dobije željeni rezultat", zapitala se ona. "Taj antidemokratski presedan je skandalozan", napisala je Obri na Tviteru i dodala: "Zauzeli smo stav: dva kandidata su odbijena, ali napad na demokratiju i slabost procedure je ostala".

Potpredsjednik Odbora Sergej Lagodinski tvitovao je da je glasanje "pobjeda parlamentarne demokratije".

Ovo je bio prvi put da kandidati za komesare idu na slušanja zbog sukoba interesa.

Bonus video: