OTKAZUJU SVE LETOVE

Slovenačka Adria Airways podnijela zahtjev za otvaranje stečaja

"Precizno smo analizirali stanje u Adriji i ustanovili da je finansijska rupa bitno veća od očekivanja", rekao je ministar ekonomije Slovenije Zdravko Počivalšek
2946 pregleda 4 komentar(a)
Avion kompanije Adria Airways, Foto: Shutterstock
Avion kompanije Adria Airways, Foto: Shutterstock

Slovenačka aviokompanija Adria Airways podnijela je zahtjev za otvaranje stečaja.

Adria je saopštila da je uprava kompanije zahtjev podnijela Okružnom sudu u Kranju zbog nelikvidnosti kompanije, prenosi N1. 

Nadležni sud sada ima dvodnevni zakonski rok u kojem treba da donese odluku o otvaranju stečajnog postupka.

Kompanija najavljuje da će otkazati sve predviđene letove.

Ovakav rasplet drame u Adriji zapravo je najavljen u ponedjeljak ujutru kada je slovenačka vlada poručila da neće finansijski pomoći posrnuloj aviokompaniji koja je u vlasništvu njemačkog fonda 4K Invest, prenosi N1.

"Precizno smo analizirali stanje u Adriji i ustanovili da je finansijska rupa bitno veća od očekivanja", rekao je ministar ekonomije Zdravko Počivalšek. 

On je rekao da bi za trenutno spasavanje kompanije trebalo uložiti 28 miliona eura i da je jedini izlaz u stečaju. Nakon toga, kaže Počivalšek, moguća su dva scenarija.

Prema njegovim riječima, po prvom scenariju stanje na vazduhoplovnom tržištu bi se samo po sebi regulisao nakon nekog vremena jer bi veze iz Ljubljane s drugim destinacijama preuzele druge avio kompanije, a druga je mogućnost da se Slovenija odluči na osnivanje nove avio kompanije.

Za dobijanje novih dozvola i licenci za osnivanje nove kompanije trebalo bi od tri do šest mjeseci, a vlada u tom smislu vodi razgovore s njemačkom Lufthanzom koja bi pomagala savjetima, ali ne bi ušla u vlasništvo takve kompanije, rekao je Počivalšek i naveo da je prije toga potrebno napraviti poslovni plan budućeg avioprevoznika.

Po ocjeni ministra ekonomije, samo za očuvanje linija s evropskim gradovima s kojima je Adria bila povezana bile bi potrebne subvencije od 4 do 5 miliona eura godišnje, što bi vlada bila spremna da uloži nakon što promijeni postojeći zakon o vazduhoplovstvu, ali bi za osnivanje nove avio kompanije bilo potrebno obezbijediti politički konsenzus u Sloveniji, ocijenio je Počivalšek.

Preporučujemo za Vas