NAKON ŠTO JE EP ODBIO TROČANJIJA I PLUMB

Fon der Lajen: Mađarska i Rumunija da predlože nove kandidate za komesare

Novoizabrana predsjednica EK je sada u kontaktu s premijerima Mađarske i Rumunije, Viktorom Orbanom i Vijorikom Dančilom, naveo je portparol i dodao da ona očekuje da od njih dobije "nova imena" kandidata za eurokomesare
510 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila je danas od Mađarske i Rumunije da predlože nove kandidate za evropske komesare pošto je Evropski parlament (EP) odbio one koje su te zemlje prvobitno nominovale.

Odbor za pravna pitanja EP potvrdio je danas svoju prošlonedjeljnu odluku o odbijanju kandidature Mađara Lasla Tročanjija za komesara za proširenje i odnose sa susjedima EU i Rumunke Rovane Plumb za komesarku za saobraćaj, navodeći kao razlog moguć sukob interesa u vezi s njihovim finansijama.

Na današnjoj sjednici Odbora iza zatvorenih vrata, za odbijanje kandidature Tročanjija glasalo je 12 poslanika, a devet je bilo za prihvatanje, dok je Plumb izgubila na glasanju rezultatom 13 prema sedam, navodi Politiko.

Portparol Evropske komisije izjavio je danas da je Fon der Lajen dobila pismo kojim ju je predsjednik EP David Sasoli obavijestio o odluci Odbora za pravna pitanja.

Novoizabrana predsjednica EK je sada u kontaktu s premijerima Mađarske i Rumunije, Viktorom Orbanom i Vijorikom Dančilom, naveo je portparol i dodao da ona očekuje da od njih dobije "nova imena" kandidata za eurokomesare.

"Kandidati moraju da budu prikladni i da odgovaraju resorima. Ako se nešto ne uklapa, možda ćemo morati da zatražimo nova imena", dodao je portparol EK.

On je rekao da je jedno ime koje je Orban sugerisao predsjednici EK stalni predstavnik Mađarske pri EU Oliver Varhelji.

Varhelji je temeljno upoznat s briselskom politikom. Sredinom devedesetih zaposlio se u ministarstvu spoljnih poslova Mađarske i bio je član misije te zemlje pri EU prije njenog pristupanja, a kasnije i na različitim pozicijama u stalnom mađarskom predstavništvu u Briselu.

Radio je i u mađarskom ministarstvu pravde, a u Evropskoj komisiji je bio na čelu odsjeka za pravo industrijske svojine pri Generalnom direktoratu za unutrašnje tržište i usluge.

Poznat je kao izuzetno lojalan Orbanu i kao uporan branilac političkih prioriteta mađarske vlade na sastancima ambasadora, navodi Politiko.

Preporučujemo za Vas