Francuska se oprostila od Širaka uz vojne počasti

Domaćin svečanosti bio je aktuelni predsjednik Emanuel Makron
596 pregleda 0 komentar(a)
Opraštanje od Žaka Širaka, Foto: Reuters
Opraštanje od Žaka Širaka, Foto: Reuters

Francuska se danas uz vojne počasti na nacionalni dan žalosti oprostila od svog pokojnog bivšeg predsjednika Žaka Širaka čijim sjenima su se poklonile i desetine sadašnjih i bivših svjetskih lidera, okupljenih u Parizu.

Domaćin svečanosti bio je aktuelni predsjednik Emanuel Makron.

Vojni orkestar je odsvirao državnu himnu "Marsljezu", a Makron obavio smotru garde.

Širakov kovčeg, prekriven francuskom trobojkom, donijet je potom u sredinu kaldrmisanog dvorišta.

Makron, koji nije govorio, kasnije je prisustvovao završnoj službi u crkvi Sen Sulpis, u centru Pariza, zajedno s članovima Širakove porodice, francuskim političarima i stranim zvaničnicima, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, bivšeg američkog predsjednika Bila Klinton i kralja Jordana Abdulaha Drugog.

Britanska kraljica Elizabeta Druga (93) nije doputovala u glavni grad Francuske, već je uputila saučešće porodici Širak i "narodu Francuske".

Kada je, po francuskom običaju - pozdravljen aplauzom, kovčeg s tijelom Širaka donijet je u Sen Sulpis, a pijanista Daniel Barenboam odsvirao je Šubertov "Emprompti", dok su ožalošćeni i zvanice išli u špalirima s obje strane puta pogrebne povorke.

Francuskinja Natali Kabongo čiji je suprug sarađivao sa Širakom, rekla je da je on vodio "politiku bližu narodu", da je, "pored toga što je bio predsjednik, bio i čovjek... topao čovjek, čovjek blizak ljudima, nasmijan i sa srcem".

Dok je pronošen kovčeg prekriven zastavom, građani su fotografisali, neki uplakani, a na jednom transparentu je pisalo "Hvala što ste rekli 'Ne!' ratu u Iraku".

Privatna porodična crkvena služba obavljena je se prije vojnih počasti, a privatna sahrana kasnije, na groblju Monparnas.

U školama i javnim službama Francuske održan je minut ćutanja.

Hiljadama kilometara od Pariza, minutu ćutanja su se pridružili i francuski ragbi igrači na Svjetskom kupu u Japanu.

Širak je bio jedan od glavnih "stubova" francuske politike četiri decenije, gradonačelnik Pariza, poslanik, premijer i predsjednik Francuske od 1995. do 2007.

Kao posljednji francuski šef države koji je imao dva mandata, Širak je umro prošle nedjelje u 86. godini.

Poznat po tome što je podržavao osjećaj nacije o njenoj veličini i suprotstavio se američkoj invaziji na Irak 2003. godine, Širaka se građani nežno sjecćaju uprkos njegovim političkim neuspjesima i presudi zbog korupcije iz 2011. zbog delikata tokom gotovo dvije decenije koliko je bio gradonačelnik Pariza.

Kao predsjednik od 1995-2007. bio je svesrdni diplomata, ali nije uspio da reformiše francusku ekonomiju ili ublaži tenzije između policije i omladine etničkih manjina, što je 2005. godine eksplodiralo u neredima širom Francuske.

Jednom nazvan i "Super lažov", Širak je popularnost naglo dobio pošto je napustio političke funkcije.

Hiljade građana su mu odale počast u nedelju u Palati Invalida, uoči komemoracije.

"Bio je sjajan čovjek apsolutno fantastične klase u svim okolnostima", rekla je Nadin Prevost, koja je bila među ožalošćenima u Sen Sulpisu.

"Znao je kako da sa svakim razgovara, uz jednostavnost i veličinu. A to je bilo bogatstvo u kontaktima s njim".

Bivši kancelar Njemačke Gerhard Šreder, koji je uživao u bliskim, radnim odnosima sa Širakom, bio je na listi gostiju koju je objavila Jelisejska palata francuskog predsjednika Makrona, ali nije prisustvovao službi u Sen Sulpisu.

Makronova služba za štampu nije navela razlog za njegovo odsustvo.