NEGIRA DA JE POČINIO BILO KAKAV PREKRŠAJ

Kako je protekao kongres konzervativaca: Džonson morao da se brani od optužbi

Na godišnjem kongresu britanske Konzervativne stranke na čijem je čelu, Džonson je danas u Mančesteru pokušao da motiviše njene članove i poslanike, umorne od zastoja u trogodišnjem procesu Bregzita, ali je umjesto toga bio primoran da negira tvrdnju novinarke Šarlot Edvardes da ju je zgrabio za butinu na privatnom ručku prije 20 godina
1017 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2019. 21:52h

Britanski premijer Boris Džonson morao je danas da se brani od optužbi da je prijateljici omogućio spornu finansijsku podršku i da je dodirivao jednu ženu, dok nastoji da ispuni obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije (Bregzit) u roku od mjesec dana.

Na godišnjem kongresu britanske Konzervativne stranke na čijem je čelu, Džonson je danas u Mančesteru pokušao da motiviše njene članove i poslanike, umorne od zastoja u trogodišnjem procesu Bregzita, ali je umjesto toga bio primoran da negira tvrdnju novinarke Šarlot Edvardes da ju je zgrabio za butinu na privatnom ručku prije 20 godina.  

Edvardes, kolumnistkinja Sandej tajmsa, rekla je da se taj incident dogodio dok joj je Džonson bio urednik u konzervativnom časopisu "Spektejtor", za koji je tada radila.  

Upitan da li je njena tvrdnja tačna, Džonson je rekao "Ne". 

Međutim, Edvardes je poslije Džonsonovog negiranja ostala pri svojoj tvrdnji.  

"Ako se premijer ne sjeća incidenta, onda ja nesumnjivo imam bolje pamćenje od njega", napisala je Edvardes danas na Tviteru. 

Džonson je na udaru i zbog tvrdnji da je američkoj preduzetnici Dženifer Arkjuri, s kojom je bio blizak, omogućio da dobije novac i privilegije iz londonskog budžeta dok je bio gradonačelnik Londona, između 2008. i 2016. godine.  

On negira da je počinio bilo kakav prekršaj i da je sve urađeno "potpuno ispravno" u vezi s Arkjuri, kojoj su dodijeljena sredstva i mjesta na prekomorskim trgovinskim putovanjima, za njen mali tehnološki startap.  

Uprava šireg Londona, na čijem su čelu opozicioni laburisti, u petak je podnijela prijavu Nezavisnoj kancelariji za policijsko ponašanje (IOPC) koja treba da odluči ima li osnova za pokretanje krivične istrage protiv Džonsona zbog nedozvoljenog ponašanja u sklopu vršenja javne funkcije.  

Džonson, koji je prije dva mjeseca došao na čelo konzervativaca i vlade umjesto Tereze Mej, obećao je da će izvesti Veliku Britaniju iz EU 31. oktobra, sa ili bez sporazuma Londona i Brisela o razlazu kojim bi bili uređeni budući odnosi dvije strane.  

Njegovi protivnici u britanskom parlamentu, među kojima su i neki dugogodišnji članovi Konzervativne stranke, odlučni su u namjeri da spriječe Bregzit bez sporazuma, za koji ekonomisti navode da bi doveo do ozbiljnih poremećaja u trgovini s EU i da bi gurnuo Veliku Britaniju u recesiju.  

Poslanici su već usvojili zakon koji obavezuje vladu da zatraži odlaganje Bregzita ako nije u mogućnosti da postigne dogovor o razlazu s EU do 19. oktobra. 

Međutim, pošto Džonson govori da bi radije ležao "mrtav u jarku" nego što bi odložio Bregzit, opozicione stranke traže načine da ga obavežu da se pridržava tog zakona.  

Opozicioni lideri jutros su održali sastanak u Londonu, na kojem nisu donijeli konačni zaključak o strategiji. 

Oni su isključili mogućnost da odmah pokušaju da sruše vladu izglasavanjem nepovjerenja. 

Taj potez bi mogao da dovede do vanrednih izbora, ali tek poslije 31. oktobra.  

Na sastanku su učestvovale Laburistička partija, Liberalne demokrate, Zelena partija i Škotska nacionalna stranka.  

Liderka Liberalnih demokrata Džo Svinson rekla je da će te stranke nastaviti sa sastancima kako bi razradile "različite scenarije i opcije, uključujući mogućnost vlade nacionalnog jednstva" u slučaju da poslanici smijene Džonsonovu vladu.  

Lične optužbe protiv Džonsona zasijenile su četvorodnevni godišnji kongres konzervativaca u Mančesteru, na kojem premijer pokušava da zbije partijske redove i pripremi stranku za izbore koji bi mogli da uslijede za nekoliko nedjelja, pod sloganom "Završimo Bregzit".  

Na bilbordima oko kongresnog centra u kojem se skup održava konzervativci obećavaju svijetlu budućnost u kojoj Velika Britanija nije više potrošena i podijeljena pitanjem Bregzita, a poruka glasi: "Završimo Bregzit, investirajmo u škole i policiju".  

Kongres konzervativaca uslijedio je poslije burne nedjelje za Džonsona. 

Vrhovni sud Velike Britanije u utorak je presudio da je Džonsonov pokušaj da na pet nedjelja suspenduje rad parlamenta bio nezakonit. 

Premijer je zbog te odluke skratio boravak u SAD i požurio kući da se suoči s donjim domom parlamenta, gdje su ga poslanici dočekali uzvikujući "Ostavka".  

Džonson je potom izgubio još jedno glasanje u parlamentu i to rutinsko. 

Poslanici su odbacili vladin zahtjev da parlament pauzira rad nedjelju dana kako bi poslanici konzervativaca mogli da učestvuju na godišnjem kongresu svoje stranke, što je do sada bio običaj.

Preporučujemo za Vas