Makron: Veliki strahovi hrane fascinaciju prema autoritarnim režimima

Makron je u govoru pred Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope u Strazburu rekao da je u svijetu zabilježeno znatno "slabljenje multilateralnog sistema"
664 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je danas na jačanje Evrope i njenih vrijednosti upozoravajući da "veliki strahovi" hrane "fascinaciju" prema autoritarnim režimima.

Makron je u govoru pred Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope u Strazburu rekao da je u svijetu zabilježeno znatno "slabljenje multilateralnog sistema".

Prema njegovim riječima, Evropa se suočava sa terorističkim prijetnjama, klimatskim, demografskim i digitalnim promjenama, krizom globalnog kapitalizma i pitanjima nejednakosti.

"Svi ti fenomeni imaju svoju logiku, dinamiku, a ponekad su duboko različiti, što dovodi do povratka velikih strahova. Sa tim strahovima ide iracionalnost i gubitak povjerenja", rekao je Makron navodeći da se na taj način stvara "pogodno tlo" za jednostranost ili rastuću fascinaciju naroda prema autoritarnim režimima.

Makron je pozvao da se Evropa vrati svojim demokratskim vrijednostima.

"Treba da ojačamo naše demokratije pronalaskom onoga što od nas čini Evropljanima - a to je - ne u slabljenju, već u odbrani demokratskih prava", rekao je Makron povodom obilježavanja 70 godina od Savjeta Evrope.

U Strazburu se ove nedjelje održava redovno jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Bonus video: