Njemačka vlada prodala udio u nuklearnoj industriji vrijedan 381 milion eura

Poslije nuklearne katastrofe u Fukušimi u Japanu, Njemačka je odlučila da postepeno prestane sa proizvodnjom struje iz nuklearnih elektrana do 2022. godine
1162 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka vlada prodala je dionice vrijedne gotovo 381 milion eura u kompanijama koje upravljaju nuklearnim elektranama u inostranstvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je odluka da se iz penzionih rezervi prodaju dionice vezane za nuklearne elektrane donijeta 2018. uz dogovor tri partije u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel.

Poslije nuklearne katastrofe u Fukušimi u Japanu, Njemačka je odlučila da postepeno prestane sa proizvodnjom struje iz nuklearnih elektrana do 2022. godine.

Minsitarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da od prodatih dionica oko 146,5 miliona eura je udio u italijanskoj firmi Enel, skoro 75 miliona eura u francuskoj energetskoj kompaniji Anži (Engie), i oko 159 miliona eura u španskoj firmi Iberdrola.

Zvaničnici su rekli da će prihodi biti ponovo investirani u druge kompanije u indeksu Euro Stoxx50 da se podrže preuzete obaveze za penzije državnih službenika.

Bonus video: