"NEMOGUĆE JE VRŠITI PRITISAK NA MENE"

Zelenski: Niko mi nije objasnio zašto je odloženo slanje vojne pomoći, Tramp nije zamrzao sredstva

On je kazao da je u razgovorima s Trampom neprestano isticao značaj američke vojne pomoći za ukrajinsku borbu protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine
2511 pregleda 1 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da mu niko nije objasnio zašto je odloženo slanje miliona dolara američke vojne pomoći Kijevu, odbacivši tvrdnje da je predsjednik SAD Donald Tramp zamrzao ta sredstva kako bi vršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegovog rivala, demokrate Džozefa Bajdena.

Zelenski pokušava da se distancira od američke politike i da smanji štetu nanijetu Ukrajini i njegovoj ličnoj reputaciji poslije objavljivanja sadržaja njegovog telefonskog razgovora s Trampom od 25. jula, zbog kojeg su demokrate u Kongresu SAD pokrenule postupak opoziva predsjednika.

Tramp je u tom razgovoru vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu protiv Bajdena, mogućeg kandidata demokrata na američkim izborima 2020. godine, odnosno da istraži da li je Bajden kao potpredsjednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji Burisma u čijem je upravnom odboru bio njegov sin Hanter.

"Nemoguće je vršiti pritisak na mene. Mnogi ljudi pokušavaju da utiču na mene, ali ja sam predsjednik nezavisne Ukrajine", rekao je Zelenski danas novinarima.

On je kazao da je u razgovorima s Trampom neprestano isticao značaj američke vojne pomoći za ukrajinsku borbu protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

U julskom telefonskom razgovoru dva lidera, čiji je sažetak transkripta objavila Bijela kuća, Zelenski je zahvalio Trampu za "veliku podršku u oblasti odbrane" i kazao da je Ukrajina spremna da "sarađuje u sljedećim koracima".

Zelenski danas nije rekao da li je to pitanje otvoreno u njegovim drugim razgovorima s Trampom ni kada je do njih došlo.

Pentagon je u junu objavio planove za slanje 250 miliona dolara pomoći Ukrajini, ali je isporuka odložena.

Neimenovani zvaničnik Pentagona rekao je da Trampova administracija analizira obim ukrajinskog bavljenja problemom korupcije, koji dugo vremena izaziva zabrinutost SAD.

Isporuka pomoći je realizovana 11. septembra.

"Meni nije objašnjeno zašto taj novac nije stigao ranije", kazao je Zelenski.

Zelenski sada ima dilemu kako da se odnosi prema Trampovom zahtjevu za pokretanje istrage protiv oca i sina Bajdena.

Ako Ukrajina otvori istragu tog slučaja, to će pomoći Trampu i njegovim republikancima.

Ako to ne učini, pomoći će demokratama.

A ono što rukovodstvo Ukrajine zapravo želi jeste nastavak američke podrške, nezavisno od pobjednika izbora u novembru sljedeće godine.