"Nije zaboravljeno, nije oprošteno": Pristalice nezavisne Katalonije izašle na ulice

Demonstranti u Barseloni su krenuli od centralnog trga i obišli neke od škola u koje je, prije dvije godine, upala policija za suzbijanje demonstracija zato što su pretvorene u izborna mjesta za zabranjeno glasanje o secesiji
2083 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Hiljade pristalica odvajanja Katalonije od ostatka Španije izašlo je danas na ulice Barselone da obilježi dvogodišnjicu od zabranjenog referenduma za nezavisnost koji je potresao špansku politiku.

Skupovi su održani u gradovima širom Katalonije, regiona od 7,5 miliona ljudi, gde je separatistiško raspoloženje u usponu gotovo deset godina.

Demonstranti u Barseloni su krenuli od centralnog trga i obišli neke od škola u koje je, prije dvije godine, upala policija za suzbijanje demonstracija zato što su pretvorene u izborna mjesta za zabranjeno glasanje o secesiji.

Policija u Barseloni procjenjuje da je u demonstracijama učestvovalo oko 18.000 ljudi.

Mnogi su nosili separatističke zastave i uzvikivali "nije zaboravljeno, nije oprošteno" u osvrtu na sukobe glasača i policije za vrijeme referenduma prije dvije godine.

Ankete i nedavni izbori pokazuju da je 5,5 miliona glasača Katalonije otprilike jednako podijeljeno oko pitanja nezavisnosti.

Oni koji ne žele da se prekinu stogodišnje veze sa Španijom nisu izašli na demonstracije.

Protesti povodom godišnjice referenduma odvijaju se uz jako policijsko prisustvo posebno na željezničkim stanicama i na autoputevima.

U mjestu Đironi blizu francuske granice neki aktivisti bacali su jaja puna crvene farbe na policiju i prevrtali kontejnere za đubre.

Osjetljiva godišnjica dešava se dok Vrhovni sud treba da donese presudu za pobunu protiv više katalonskih političara i aktivista zbog uloge u organizaciji referenduma 1. oktobra 2017.

Svaka presuda po kojoj ne bi bili oslobođeni optuženi smatraće se nefer, objavile su danas separatističke gupe civilnog društva i pozvale na mirnu civilnu neposlušnost i proteste ako sud ne donese takvu odluku.

Dodatni bijes kod mnogih Katalonaca je izazvalo prošlonedjeljno hapšenje sedam aktivista kojima prete i optužnice za terorizam.

Galerija

Bonus video: