Pogledajte: Demonstranti za očuvanje klime blokirali ulice u Berlinu, Amsterdamu, Londonu

Demonstracije se održavaju iako su gradske vlasti zabranile aktivistima okupljanja na ulici. Demonstranti su se oglušili o pozive policije da se premjeste na obližnji trg
1035 pregleda 0 komentar(a)
Protest u Londonu, Foto: HENRY NICHOLLS/Reuters
Protest u Londonu, Foto: HENRY NICHOLLS/Reuters

Aktivisti pokreta Extinction Rebellion blokirali su glavne ulice u Berlinu, Amsterdamu, Londonu, na početku, kako su rekli, široke serije protesta u kojima se traže nove politike za zaštitu klime.

Oko 1.000 ljudi blokiralo je raskrsnicu kod Tiergarten parka u Berlinu gdje se nalazi Spomenik pobjede, u protestu koji je počeo rano danas.

Sa protesta aktivista
Sa protesta aktivista(Foto: PETER NICHOLLS/Reuters)

Članovi grupe "Pobuna protiv izumiranja" takođe su postavili kamp ispred prostorija kancelarka Angele Merkel da pokažu nezadovoljstvo sa vladinim paketom za borbu protiv klimatskih promjena pripremljenim prošlog mjeseca uoči, kako su rekli, međunarodne pobune koja će početi danas. Ova grupa je saopštila da su planirani protesti u 60 gradova širom svijeta.

Danas u Berlinu
Danas u Berlinu(Foto: HANNIBAL HANSCHKE/Reuters)

U Amsterdamu je stotine demonstranata blokiralo glavnu ulicu ispred Rijksmuzeja, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija i postavili šatore.

Demonstracije se održavaju iako su gradske vlasti zabranile aktivistima okupljanja na ulici. Demonstranti su se oglušili o pozive policije da se premjeste na obližnji trg.

Sa protesta u Londonu
Sa protesta u Londonu(Foto: PETER NICHOLLS/Reuters)

Aktivisti grupe Ekstinkšen Ribelion blokirali su i glavne ulice u Londonu. Zauzeli su između ostalog ulice koje vode do Parlamenta i do Bakingemske palate.

Pokret Extinction Rebellion koji je osnovan prošle godine u Britaniji, poznat i kao XR, sada ima ogranke u oko 50 zemalja.

Sa protesta aktivista
Sa protesta aktivista(Foto: CHRISTIAN MANG/Reuters)

Šef kabineta Angele Merkel, Helge Braun kritikovao je njihove poteze.

"Mi svi dijelimo interes za zaštitu klime i pariski klimatski ciljevi su naš standard u tome. Ako demonstrirate protiv toga ili za to, to je u redu, ali ako najavljujete opasne intervencije u saobraćaju ili tako nešto naravno da nije", rekao je Braun za televiziju ZDF.

On je odbacio ideju o proglašenju hitne klimatske situacije navodeći da tako nešto ne postoji u ustavu i da se time ne postiže nikakva konkretna akcija.