Portugal: Socijalističkoj partiji najviše glasova, za apsolutnu većinu im nedostaje 10 poslanika

Vodeća opoziciona Socijaldemokratska partija dobila je nešto manje od 28 odsto glasova i imaće 77 poslanika
482 pregleda 0 komentar(a)
Košta, Foto: Reuters, Reuters
Košta, Foto: Reuters, Reuters

Vladajuća portugalska Socijalistička partija osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u toj zemlji, ali će joj za ostanak na čelu vlade u naredne četiri godine biti potrebna podrška drugih stranaka.

Socijalisti su na jučerašnjim izborima osvojili 36,6 odsto glasova, ali će u parlamentu imati 106 od 230 mjesta, što znači da im za apsolutnu većinu nedostaje 10 poslanika.

Vodeća opoziciona Socijaldemokratska partija dobila je nešto manje od 28 odsto glasova i imaće 77 poslanika.

Radikali iz Lijevog bloka imaće 19 poslanika, a Portugalska komunistička partija 12.

Te dvije stranke do sada su bile u koaliciji sa socijalistima.

Pobjedi socijalista doprinijela je zdrava ekonomija zemlje, s rastom od 2,1 odsto u 2018. godini i stopom nezaposlenosti od oko šest odsto.

Portuglski socijalisti dobijali su pohvale i širom Evrope zbog zauzdavanja prevelike javne potrošnje, pošto je ministar finansija Mario Senteno ove godine doveo budžetski deficit blizu nule.

Premijer i lider socijalista Antonio Košta rekao je u pobjedničkom obraćanju da namjerava da nastavi s politikama naklonjenim biznisu i promišljenom fiskalnom politikom.

Međutim, Lijevi blok i Portugalska komunistička partija, odmah su iznijeli zahtjeve za povećanje javnih troškova.

Za podršku socijalistima Lijevi blok je zatražio renacionalizaciju kompanije za poštanske usluge, privatizovane 2014. godine, i povećanje javnih investicija u stanovanje i saobraćaj, dok komunisti između ostalog zahtijevaju povećanje penzija i minimalne mjesečne zarade sa 600 na 850 eura.

Pregovori o formiranju nove vlade mogli bi da potraju nekoliko nedjelja.

Bonus video: