Berluskoni spreman da podrži desničare

Četiri stranke u koaliciji desnog centra dogovorile su se tokom kampanje da će čelnik stranke koja dobije najviše glasova voditi vladu
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2018. 10:25h

Silvio Berluskoni će podržati čelnika italijanskog euroskeptičnog partnera Lige Matea Salvinija u pokušajima da sastavi vladu, potvrdio je bivši premijer u novinskom intervjuu u srijedu, prenosi agencija Hina.

Četiri stranke u koaliciji desnog centra dogovorile su se tokom kampanje da će čelnik stranke koja dobije najviše glasova voditi vladu.

U Berluskonijevom ličnom porazu, ekstremno desna Liga nadmašila je njegovu stranku Forca Italiju (FI) na izborima u nedjelju, osvojivši 17 posto glasova prema 14 posto za FI.

"Poštujući naše dogovore, sada ćemo lojalno podržati pokušaje Salvinija da sastavi vladu", rekao je Berlusconi za Korijere dela Sera.

"Ovdje sam da ga podržim, da garantujem pouzdanost koalicije i održim naše obećanje biračima", rekao je.

Izbori su rezultirali podijeljenim parlamentom i pregovori o sastavljanju vlade trajaće nedjeljama a možda i mjesecima. Liga i protivestablišmenski Pokret 5 zvijezda rekli su da bi predsjednik trebao imenovati njihove čelnike kao premijere.

Bonus video: