Francuska gradi nove zatvore, uvodi se elektronsko praćenje zatvorenika

Francuska ima 69.000 zatvorenika i to je peta po veličini populacija te vrste u Evropi - poslije Rusije, Turske, Poljske i Britanije, prenosi Rojters
70 pregleda 0 komentar(a)
zatvor, Foto: Shutterstock.com
zatvor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.03.2018. 11:25h

Francuska će izgraditi hiljade novih zatvorskih ćelija i više koristiti elektronsko praćenje zatvorenika, predviđeno je reformama zatvorskog sistema, javlja agencija Tanjug.

Tim reformama predsjednik Emanuel Makron želi da poboljša uslove u francuskim zatvorima koji su među najpretrpanijim u Evropi.

Francuska ima 69.000 zatvorenika i to je peta po veličini populacija te vrste u Evropi - poslije Rusije, Turske, Poljske i Britanije, prenosi Rojters.

Francuski zatvori su, međutim, pretrpaniji od onih u Britaniji, pri čemu u nekim pariskim zatvorima ima izveštaja da zatvorenici čak spavaju na podu.

Zbog toga je Makron obećao reformu zatvorskog sistema, koja između ostalog, predviđa da će kazne između jednog i šest mjeseci zatvora uglavnom biti izdržavane kod kuće uz elektronski nadzor nad osuđenikom.

Ovi potezi uslijedili su nakon niza napada zatvorenika što je izazvalo proteste čuvara koji su naveli da je nasilje u zatvorima izmaklo kontroli, navodi Rojters.

Bonus video: