EU sumnja da Tramp traži takse zbog nacionalne bezbjednosti

Tramp je još u predizbornoj kampanji obećao zaštitne mjere za američku proizvodnju čime je pridobio glasove iz takozvanog Zarđalog pojasa na Srednjem zapadu SAD, ali je sada odluku o taksama na čelik i aluminijum obrazložio razlozima nacionalne bezbjednosti
0 komentar(a)
Evropska unija, sjedište EU, Foto: Reuters
Evropska unija, sjedište EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2018. 12:33h

Evropska unija "ozbiljno sumnja" da američki predsjednik Donald Tramp želi da uvede takse na čelik i aluminijum iz razloga nacionalne bezbjednost, izjavila je danas komesarka EU za trgovinu Seslija Malmstrom.

Tramp je još u predizbornoj kampanji obećao zaštitne mjere za američku proizvodnju čime je pridobio glasove iz takozvanog Zarđalog pojasa na Srednjem zapadu SAD, ali je sada odluku o taksama na čelik i aluminijum obrazložio razlozima nacionalne bezbjednosti.

Malmstrom je novinarima u Briselu rekla da Trampovo obrazloženje izgleda da se poziva na pravo da se uvode ograničavajuće mjere radi zaštite nacionalne bezbjednosti, prenio je Asošijetid pres.

"Imamo ozbiljne sumnje oko opravdanja. Ne vidimo kako Evropska unija, prijatelji i saveznici u NATO, mogu biti prijetnja po međunarodnu bezbjednost u SAD", rekla je Malmstrom.

Tramp je prošle godine tražio da se ispita da li uvozni čelik i aluminijum predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbednost, poslije čega je Ministarstvo trgovine SAD u februaru predložilo takse ili kvote na uvoz metalnih proizvoda, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbjednost.

Predsjednik SAD je u izjavama na Tviteru davao protivrječena objašnjenja - u jednim se pozivao na nacionalnu bezbjednost, dok je u drugim otvoreno govorio o gubicima u trgovinskim odnosima.

"Kada zemlja (SAD) gubi milijarde dolara u trgovini praktično sa svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su dobri i lako ih je dobiti. Na primjer, kada smo u gubitku 100 milijardi dolara s određenom zemljom i prave se pametni, ne trgujmo više - dobijamo na veliko. To je lako!", naveo je Tramp prije nekoliko dana.

U sljedećem tvitu je naveo da se moraju zaštiti zemlja i radnici.

"Naša industrija čelika je u lošem stanju. AKO NEMATE ČELIK, NEMATE ZEMLJU!", napisao je Tramp.

Bonus video: