Napadač iz Halea imao malo prijatelja: Sam pred nevidljivom publikom

Napadač na sinagogu u Haleu nema prijatelja, provodi život na internetu i optužuje druge za svoje neuspjehe, rekao je njegov otac
5909 pregleda 0 komentar(a)
Privođenje napadača, Foto: Reuters
Privođenje napadača, Foto: Reuters

Napadač na njemačku sinagogu imao je malo prijatelja, ali jasnu ideju o publici na internetu koju je želio da impresionira.

"Želite da budemo prijatelji?" pitao je na početku uživo prenošenog smrtonosnog pohoda u gradu Hale, da bi kasnije psovao i izvinjavao se nevidljivoj publici zato što nije uspio da otvori vatru na vjernike u sinagogi.

"Izvinite, drugari", rekao je dok se kolima udaljavao od sinagoge, nakon čega je ubio jednu ženu na ulici i muškarca u obližnjem kebab restoranu.

"Jednom gubitnik, uvijek gubitnik", dodao je, bijesno psujući, na snimku dužem od 30 minuta, koji je emitovao pomoću kamere na kacigi.

napad Hale
"Nije bio u miru sa sobom i sa svijetom"(Foto: Reuters)

Prenos uživo prestaje kada je Baliet bacio kacigu i ostavio automobil dok je bježao iz Halea, prije nego što je oteo taksi vozilo. Uhapšen je nakon sudara 15 kilometara južno od grada.

Štefana B, koji je optužen po dvije tačke za ubistvo, otac je u intervjuu za njemači list "Bild" opisao kao osobu bez prijatelja koja provodi život na internetu i optužuje druge za svoje neuspjehe, prenio je Rojters.

"Nije bio u miru sa sobom i sa svijetom i uvijek je krivio druge", rekao je.

"Bild", koji je napadača identifikovao kao 27-godišnjeg Štefana Balieta, piše da je živio sa majkom u predgrađu Halea i da je napustio fakultet nakon samo dva semestra.

Jedan period je služio u njemačkoj vojsci, iako nije dobijao nikakvu specijalnu obuku, rekao je za Rojters jedan vojni izvor.

Međutim, snimak koji je emitovan preko Tviča, Amazonovog veb sajta, i manifest na 11 strana koji je objavio na jednoj njemačkoj platformi za poruke koju koriste ultradesničari, pokazuju kakvu publiku je želio da pridobije.

Zastrašujući ton, "oni protiv nas", na forumima poput 4chan, gdje se snimak širio nakon što je Tvič uklonio originalni, ili Kohlchan, ekvivalent na njemačkom jeziku gdje je manifest prvi put postavljen, mogu društveno izolovanim osobama ponuditi osjećaj zajedništva, navodi Rojters.

Manifest se završava spiskom "dostignuća" kojima je težio, između ostalog da ubija Jevreje i muslimane i pali sinagoge i džamije.

"Prvobitno sam planirao da napadnem neku džamiju ili neki antifa "kulturni centar", koju su puno slabije zaštićeni, ali ni ubistvo 100 golema ne pravi razliku, kada u jednom danu veći broj njih brodom stigne u Evropu", napisao je, koristeći pogrdne izraze za Jevreje.

Na snimku, napadač krivi feminizam za smanjenje nataliteta u Evropi, što stvara izgovor za primanje imigranata.

Po manifestu i snimku se zaključuje da vjeruje u "teoriju zamjene" - što je suština desničarskog razmišljanja, koja kaže da su "bijelci" izloženi riziku da budu zamijenjeni masovnom imigracijom „nebijelaca“ u Evropu i Sjevernu Ameriku.

Rojters piše da su se zagovornici te teorije, poput Identitaraca, ultradesničarske grupe koja kaže da masovna imigracija prijeti da uništi evropski "identitet", trudili da se distanciraju od počinioca.

"Ubica Štefan B. je klasični tip psihopatskog desničarskog teroriste, čiju ideologiju i djela u potpunosti odbacujemo", navodi se u saopštenju Identitaraca u Haleu, koje je objavljeno na aplikaciji Telegram.

Planirao da počini masakr, oružje zatajilo

Njemački savezni tužilac je saopštio da je Štefan B. želio da počini masakr i da snimanjem divljanja podstakne druge.

Dodao je da je imitirao napade na džamije na Novom Zelandu ranije ove godine, u kojima je ubijena 51 osoba. Na snimku se vidi da je napadač iz Halea frustriran zbog toga što nije ubio više osoba jer mu je oružje zatajilo.

Najmanje tri puta je uperio oružje direktno u žrtvu, ali se oružje zaglavilo.

Destine osoba su bile u sinagogi na Jom Kipur, najsvetiji dan jevrejske godine, kada je napadač pokušao da upadne, ali nije uspio da razvali vrata.

"Ono što smo doživjeli je terorizam... Štefan B, čovjek pod uticajem jezivog antisemitizma, kesnofobije i rasizma, bio je dobro naoružan“, rekao je novinarima tužilac Peter Frank.

Neki komadi oružja su bili kućne izrade, a istražitelji su u njegovom automobilu pronašli četiri kilograma eksploziva.

Ministarka pravde Kristin Lambreht je rekla da je desničarski ekstremizam "jedna od najvećih prijetnji sa kojima se suočavamo".

Obećala je obračun sa onlajn platformama koje objavljuju prijetnje ili materijal koji podstiče mržnju.

Kancelarka Angela Merkel je izjavila da se Njemačka mora obračunati sa mržnjom i nasiljem.

Većina jevrejskih institucija u većim njemačkim gradovima ima skoro stalnu policijsku zaštitu zbog prijetnje od napada i ultradesničarskih aktivista i islamističkih militanata.

Jozef Šuster, predsjednik savjeta njemačke jevrejske zajednice koja im 200 hiljada članova, kritikovao je policiju zato što nije bila prisutna u sinagogi u Haleu.

Bonus video: