BIVŠI KATALONSKI PREDSJEDNIK

Izdat međunarodni nalog za hapšenje Pučdemona

Pučdemon se tereti za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava, za šta je devet političara dobilo zatvorske kazne
490 pregleda 0 komentar(a)
Pućdemon, Foto: FRANCOIS LENOIR/Reuters
Pućdemon, Foto: FRANCOIS LENOIR/Reuters
Ažurirano: 14.10.2019. 16:35h

Sudija španskog Vrhovnog suda Pablo Ljarena izdao je danas međunarodni nalog za hapšenje bivšeg katalonskog predsjednika Karlesa Pučdemona nakon što su izrečene višegodišnje kazne katalonskim političarima.

Španski Vrhovni sud danas je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine predvodjeni Pučdemonom.

Pučdemon se tereti za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava, isto za šta je devet političara dobilo zatvorske kazne.

On je osudio odluku Vrhovnog suda Španije i pozvao na akciju.

Bivši katalonski lider i još nekoliko katalonskih separatista od neuspjelog pokušaja secesije 2017. godine žive u Belgiji.

"Ukupno 100 godina zatvora… vrijeme je da se reaguje kao nikada do sada. Za budućnost naših sinova i kćerki. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju", tvitovao je Pučdemon.

Španija je prvi nalog izdala 2017. godine, ali ga je kasnije povukla nakon što je njemački sud odlučio da Pučdemon ne može biti izručen Španiji zbog pobune, što je bila prvobitna optužba.

Šef katalonske vlade Kim Tora je apelovao na španske vlasti da "zaustave represiju" i amnestiraju osudjene, kao i optužene separatiste u bjekstvu.

Preporučujemo za Vas