MJESEC DANA KASNIJE NEGO ŠTO JE BILO PLANIRANO

EP planira da nova Evropska komisija stupi na dužnost prvog decembra

Predsjednik EP David Sasoli nagovestio je u subotu da će izbor nove Komisije vjerovatno biti odložen za mjesec dana
404 pregleda 0 komentar(a)
Urusla fon der Lajen, Foto: Reuters
Urusla fon der Lajen, Foto: Reuters

Evropski parlament planira da nova Evropska komisija na čelu s Ursulom fon der Lajen stupi na funkciju 1. decembra, mjesec dana kasnije nego što je bilo predviđeno, pošto Mađarska, Rumunija i Francuska moraju da predlože nove kandidate za eurokomesare, izjavio je portparol EP Žom Duš Žilo.

"Parlament je spreman da glasa na vrijeme kako bi nova Komisija stupila na dužnost 1. decembra i traži brzo imenovanje tri nova kandidata za eurokomesare", naveo je Žilo danas na Tviteru.

Predsjednik EP David Sasoli nagovestio je u subotu da će izbor nove Komisije vjerovatno biti odložen za mjesec dana.

Evropska komisija je trebalo da stupi na dužnost 1. novembra, ali je Evropski parlament odbio tri kandidata za komesare, čime je cijeli proces odložen.

Tokom postupka procjene kvaliteta kandidata, odbačene su kandidature Mađara Lasla Tročanjija (predloženog za resor proširenja EU) i Rumunke Rovane Plumb (resor saobraćaja) koji nijesu prošli zbog "sukoba interesa", dok je Francuskinja Silvi Gular (resor jedinstvenog tržišta) u četvrtak pala na propitivanju europoslanika iz "etičkih razloga".

Glasanje EP o cijelom timu nove Evropske komisije, koju je poslije majskih izbora za EP sastavila Ursula fon der Lajen, trebalo je da bude održano 23. oktobra.

O novoj Komisiji Evropski parlament mogao bi da se izjasni tokom plenarnih zasijedanja, od 13. do 14. novembra u Briselu ili od 25. do 28. novembra u Strazburu.

Preporučujemo za Vas