Poslije 37 godina britanski parlament zasjedaće u subotu: Glavna tema Bregzit

Međutim, očekuje se da će Džonson imati teškoće da izdejstvuje usvajanje sporazuma u parlamentu pošto mu se protive sjevernoirska Demokratska unionistička partija koja podržava njegovu manjinsku vladu, kao i opozicione stranke Laburistička partija, Liberalne demokrate, Bregzit stranka i Škotska nacionalna stranka
890 pregleda 0 komentar(a)
Britanski parlament, Foto: AP
Britanski parlament, Foto: AP

Britanski parlament je odlučio da u subotu održi sjednicu na kojoj će poslanici glasati o novom sporazumu o Bregzitu.

Poslanici su u četvrtak glasali za održavanje sjednice, prve koja će biti održana u subotu još od 1982. godine, kada je Velika Britanija vodila Foklandski rat protiv Argentine.

Međutim, očekuje se da će Džonson imati teškoće da izdejstvuje usvajanje sporazuma u parlamentu pošto mu se protive sjevernoirska Demokratska unionistička partija koja podržava njegovu manjinsku vladu, kao i opozicione stranke Laburistička partija, Liberalne demokrate, Bregzit stranka i Škotska nacionalna stranka.

Prethodni sporazum o Bregzitu koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej britanski parlament je tri puta odbacio, a ako ne usvoji ni novi, Džonson će morati da traži novo odlaganje Bregzita.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u četvrtak je u Briselu poslije postizanja sporazuma o Bregzitu isključio mogućnost bilo kakvog novog odlaganja Bregzita.

Bonus video: