Renci: Podnosim ostavku, nećemo u koaliciju sa Ligom za sjever i Pokretom pet zvjezdica

Prema njegovim riječima, Mateo Salvini iz Lige za sevjer i Luiđi di Majo iz Pokreta pet zvjezdica nazivali su njegove poslanike korumpiranim mafijašima koji "imaju krv na rukama"
56 pregleda 1 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2018. 19:55h

Predsjednik italijanske Demokratske partije Mateo Renci izjavio je danas da podnosi ostavku na mjesto šefa stranke zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima u Italiji.

Renci, koji je i bivši premijer, rekao je da njegova partija neće praviti koaliciju sa antiimigrantskom Ligom za sjever i populističkim Pokretom pet zvjezdica.

On je optužio te dvije partije da podrivaju evropske vrijednosti i da su koristili govor mržnje kada su govorili o poslanicima iz njegove stranke.

Prema njegovim riječima, Mateo Salvini iz Lige za sevjer i Luiđi di Majo iz Pokreta pet zvjezdica nazivali su njegove poslanike korumpiranim mafijašima koji "imaju krv na rukama".

"To smo mi. Vladajte bez nas", rekao je Renci i dodao da je mjesto Demokratske partije poslije ovih izbora u opoziciji.

Rencije priznao da je njegova stranka pretrpjela "totalni poraz" na jučerašnjim izborima i dodao je da će podnijeti ostavku čim nova vlada podnese ostavku.

Prediizborna koalicija koju su formirale, između ostalih, desnica Naprijed Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija i ekstremno desničarska Liga Matea Salvinija osvojila je oko 37 odsto glasova i daleko je ispred Demokratske stranke lijevog centra bivšeg premijera Matea Rencija koja ima 19 odsto glasova.

Bonus video: