"protivi se pokušaju da bude vraćen u španiju"

Pučdemon se predao belgijskom sudu posle naloga za hapšenje

Vrhovni sud Španije osudio je u ponedjeljak devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. Poslije toga je izdat i nalog za hapšenje Pučdemona
852 pregleda 0 komentar(a)
Pučdemon, Foto: Reuters
Pučdemon, Foto: Reuters

Odbjegli bivši katalonski vođa Karles Pučdemon predao se danas belgijskim pravosudnim organima pošto je Španija izdala novi nalog za njegovo hapšenje poslije presuda izrečenih katalonskim separatističkim vođama, njegovim bivšim kolegama.

Kako je saopšteno iz Pućdemonove kancelarije, on se u pratnji svojih advokata dobrovoljno pojavio pred belgijskim vlastima u vezi naloga za hapšenje.

U nalogu se dodaje da Pučdemon odbacuje taj nalog i protivi se bilo kakvom pokušaju da bude vraćen u Španiju.

Pučdemon i nekoliko njegovih saradnika pobjegli su u Belgiju oktobra 2017. kada su pozvani u sud zbog pokušaja secesije koji je on predvodio i održavanja referenduma o nezavisnosti koji je španska vlada proglasila nelegalnim.

Vrhovni sud Španije osudio je u ponedjeljak devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017.  Poslije toga je izdat i nalog za hapšenje Pučdemona.

Zbog visokih zatvorskih kazni katalonskim vodjama održavaju se veliki protesti širom Katalonije.

Preporučujemo za Vas