Barselona blokirana: Na hiljade ljudi izlazi na ulice, zatvoreni aerodromi, katedrala, opšti štrajk

U ponedjeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetoro katalonskih lidera na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. godine
9740 pregleda 4 komentar(a)
Štrajk u Barseloni: Na hiljade demonstranata blokrialo glavni grad Katalonije, Foto: Reuters
Štrajk u Barseloni: Na hiljade demonstranata blokrialo glavni grad Katalonije, Foto: Reuters

Barselona i cijela sjeveroistočna Katalonija blokirani zbog brojnih štrajkova i demonstracija organizovanih u znak protesta zbog presude katalonskim separatistima.

Opšti štrajk organizovan je na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a hiljade demonstranata pristiže u Barselonu, gdje će uveče u masovnom protestu zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih separatista, prenosi AP.

Španske vlasti saopštile su da je otkazano 57 letova, a učesnici protesta su još jutros zatvorili granicu s Francuskom i još najmanje 25 saobraćajnica.

Znatno je smanjen i broj polazaka vozova, a brojne prodavnice i fabrike su takođe zatvorene.

Zatvorena je i čuvena katedrala arhitekte Antonija Gaude Sagrada familija (Sveta porodica) jer su demonstranti blokirali ulaz u nju.

Zatvorena i katedrala: Barselona
Zatvorena i katedrala: Barselona(Foto: Reuters)

Auto-puteve koji vode ka gradu okupirali su učesnici pet marševa organizovanih iz drugih katalonskih gradova, a njima su se pridružili i poljoprivrednici na traktorima.

Zdravstveni zvaničnici naveli su da su u protestima održanim u četvrtak uveče povrijeđene 42 osobe, kao i da je uhapšeno 16 osoba, od kojih je osam poslato u zatvor.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska izjavio je da vlasti prate jednu manju grupu koja izaziva incidente na specifičnim mjestima.

On je dodao i da turisti bez problema i straha za bezbjednost mogu da posjećuju Barselonu.

Kako je dodao, smanjenje potrošnje struje palo je u petak za sedam posto, što je, prema njegovim rečima, pokazatelj da štrajk nema većeg uticaja.

U ponedjeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetoro katalonskih lidera na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. godine, a od tada su u Barseloni počeli protesti u kojima je tom gradu naneta šteta od 1,5 miliona e

Bonus video: