Odloženo glasanje o Džonsonovom sporazumu

Iako današnje usvajanje amandmana znači da Džonson treba da zatraži odlaganje datuma o bregzitu, predsjednik britanske vlade poručio je da od Brisela neće tražiti novo odlaganje
3840 pregleda 0 komentar(a)
Britanski parlament, Foto: AP
Britanski parlament, Foto: AP
Ažurirano: 19.10.2019. 16:43h

Britanski parlament usvojio je amandman poslanika Olivera Letvina kojim se zahtijeva odlaganje glasanja o sporazumu o bregzitu, odnosno donošenje konačne odluke dok se ne usvoji poseban zakon o sporazumu.

Za usvajanje amandmana su glasala 322 poslanika, dok je protiv bilo njih 306.

Iako današnje usvajanje amandmana znači da Džonson treba da zatraži odlaganje datuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva, predsjednik britanske vlade poručio je poslanicima da od Brisela neće tražiti novo odlaganje.

Naglasio je da će predlog zakona o sporazumu o bregzitu poslati u parlament sljedeće nedjelje kako bi izbjegao novo odlaganje, tvrdeći da ga zakon na to ni ne obavezuje.

Međutim, prema takozvanom Benovom zakonu, premijer mora da zatraži produženje pošto poslanici danas nisu odobrili sporazum, prenosi RTS.

Bivši konzervativac Oliver Letvin, koji je ranije podržao sporazum Tereze Mej, a koji sada djeluje kao nezavisni poslanik, tvrdi da podržava Džonsonov sporazum, ali da je predloženi amandman osiguranje da Džonson neće moći sprovesti bregzit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. oktobra.

Zakon o sprovođenju sporazuma bi tehnički mogao da se uradi brzo, omogućavajući Velikoj Britaniji da do dogovorenog roka, 31. oktobra, napusti EU.

Međutim, moglo bi proći i duže, jer će, pretpostavlja se, poslanici i lordovi pokušavati da izmijene nacrt zakona, dodajući drugi referendum ili dodatnu zaštitu životne sredine.

Bonus video: