Pobunjenik koji je pokvario dan Borisu Džonsonu: Namamio premijera u zamku

U potezu koji ilustruje stepen nepovjerenja sa obje strane podjele oko bregzita, Letvin je progurao amandman od 26 riječi koji po njegovim tvrdnjama uklanja svaku šansu za haotični bregzit odlažući odluku o Džonsonovom sporazumu
11438 pregleda 0 komentar(a)
Džonson u parlamentu, Foto: Reuters
Džonson u parlamentu, Foto: Reuters

Plašeći se da bi Velika Britanija mogla izaći iz Evropske unije (EU) bez dogovora, jedan britanski poslanik je osmislio plan da premijeru Borisu Džonsonu uskrati slavu.

Oliver Letvin (63) je bivši ministar sa reputacijom vještog stratega koji koristi poznavanje propisa kako bi preduprijedio neobične nesuglasice u parlamentu.

Zbog bregzita je postao poznat kao pobunjenik sa razlogom. A razlog je sprječavanje bregzita bez dogovora sa EU.

Tokom prvog subotnjeg zasijedanja parlamenta u posljednjih 37 godina trebalo je da bude izlasana podrška za Džonsonov dogovor o sporazumnom razlazu sa EU, što znači da bi premijer uspio u onome u čemu je spektakularno omanula njegova prethodnica Tereza Mej.

Međutim, kako navodi Rojters, umjesto toga Letvin kojeg je Džonson izbacio iz Konzervativne partije namamio je premijera u zakonodavnu zamku.

U potezu koji ilustruje stepen nepovjerenja sa obje strane podjele oko bregzita, Letvin je progurao amandman od 26 riječi koji po njegovim tvrdnjama uklanja svaku šansu za haotični bregzit odlažući odluku o Džonsonovom sporazumu.

Letvin je imao 322 glasa, a Džonson svega 306.

Oliver Letvin
Letvin(Foto: BETA/AP)

Ovaj rezultat je potpuno preokrenuo Džonosonovo bregzit finale, ostavljajući premijeru da ispuni ponižavajuću obavezu i zatraži od EU odlaganje do kraja januara 2020.

"Ovakav rezultat me neće zastrašiti ni skrenuti sa puta", kazao je premijer nakon glasanja.

"Neću pregovarati o odlaganju sa EU, niti me zakon na to primorava", rekao je Džonson.

Jedan konzervativni poslanik koji podržava bregzit je svoje nezadovoljstvo usmjerio prema tvorcu plana: "Letvin je odmetnik".

Nakon što je Džonson napustio svoje mjesto u parlamentu, njegov tim je zatim zaskočio parlament najavivši planove da će se o dogovoru za bregzit glasati u ponedjeljak - usljed čega Letvin treba da se pripremi za još jedan mogući sukob.

"Današnja odluka parlamenta kada je usvojen amandman znači da parlament odlaže odobrenje osim ako i dok ne budu ispunjene zakonodavne faze implementacije", kazao je Letvin.

Letvin je jedan od 21 konzervativnog poslanika koji su u septembru izbačeni iz partije jer nijesu podržali Džonsonovo obećanje da će napustiti EU 31. oktobra sa ili bez dogovora, a svoj rad u parlamentu je posvetio sprječavanju bregzita bez sporazuma.

Letvin je kritikovao Džonsonove napore da poslanicima glasanje predstavi kao izbor između sporazumnog ili haotičnog bregzita.

"Uprkos mojoj podršci za premijerov dogovor, ne vjerujem da je odgovorno izlagati državu riziku iznoseći takve prijetnje", kazao je on u parlamentu tokom tročasovne debate.

Njegov predlog je trebalo da spriječi opciju u kojoj bi okorjele pristalice bregzita mogle glasati za dogovor, a zatim blokirati zakon neophodan za njegovu implementaciju, usljed čega bi se Velika Britanija našla na putu haotičnog bregzita do kraja mjeseca.

U Letvinovom amandmanu stoji da parlamentarno odobrenje dogovora, neophodno za njegovu ratifikaciju, treba da bude odloženo dok vlada ne usvoji zakon neophodan za implementaciju sporazuma o izlasku.

Taj predlog predstavlja poraz za Džonsona jer je ujedinio poslanike koji se protive bregzitu ili žele drugi referendum i one koji podržavaju izlazak iz EU ali samo uz dogovor.

Mada je amandman motivisan strahom od bregzit izdaje, predlog je izazvao slično nepovjerenje među pristalicama bregzita - koji su u njemu vidjeli zavjeru da se izlazak Velike Britanije podrije zakonodavnim haosom.