NAKON POGIBIJE 15 LJUDI

Rusija: Uhapšena trojica direktora preduzeća koje upravlja rudnikom zlata

Po saopštenju odbora za istragu, brana se provalila zbog nepoštovanja propisa, a jedna zvaničnica iz tog odbora je dodala da su se, jedna za drugom, raspale dvije brane, a ne jedna
1829 pregleda 0 komentar(a)
Spasioci na mjestu nesreće, Foto: Reuters
Spasioci na mjestu nesreće, Foto: Reuters

Trojica direktora preduzeća koje upravlja sibirskim rudnikom zlata gdje se u subotu provalila brana pri čemu je poginulo 15 ljudi, uhapšena su danas, saopštile su ruske vlasti.

Direktori su iz preduzeća za iskopavanje zlata "Sisim", podružnice ruske firme "Sibzoloto" koja posjeduje nekoliko rudnika.

Po saopštenju odbora za istragu, brana se provalila zbog nepoštovanja propisa, a jedna zvaničnica iz tog odbora je dodala da su se, jedna za drugom, raspale dvije brane, a ne jedna.

Uz 15 mrtvih, traga se za još pet nestalih u poplavi radničkih baraka.

Po lokalnim zvaničnicima, brana koja se prva raspala je bila sagrađena uz nepoštovanje propisa, a vlasti čak nisu ni znale za nju.

Istraga je komplikovana zbog lošeg vremena u regionu Krasnojarska, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Rusija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača zlata, sa gotovo 300 tona iskopanih 2018. godine. 

Nekoliko velikih kompanija dijeli tržište, ali aluvijalno vađenje zlata obavljaju male kompanije, poput "Sibzolota" koja je 2018. godine proizvela tri tone zlata.

Preporučujemo za Vas