Rusija: Besmislene optužbe da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje

"Hemijsko oružje u Siriji je uništeno. To je verifikovano ne samo s ruske strane, već i od Organizacije za zabranu hemijskog oružja", naveo je Peskov
0 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.03.2018. 09:55h

Kremlj je danas odbacio "besmislene optužbe" da je vlada u Damasku koristila hemijsko oružje, i iznio uvjeravanja da je čitav sirijski arsenal tog oružja uništen pod međunarodnim nadzorom.

"Nastavljaju se provokacije sa svim insinuacijama i besmislenim optužbama na račun sirijskih vlasti", rekao je novinarima portparol Dmitrij Peskov.

Sirijska vlada, koja je više puta negirala da je koristila hemijsko oružje, posljednjih nedjelja je optuživana za navodne napade hlorom.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je juče saopštila da je u pobunjeničkoj enklavi Istočna Guta poslije bombardovanja zabilježeno skoro 20 slučajeva gušenja.

"Hemijsko oružje u Siriji je uništeno. To je verifikovano ne samo s ruske strane, već i od Organizacije za zabranu hemijskog oružja", naveo je Peskov.

Prema njegovim riječima, za Moskvu "samo zaključci međunarodne komisije, nepristrasne istrage mogu biti povod za bilo kakve optužbe".

"U nedostatku takve istrage sve optužbe su samo insinuacije", ocijenio je Peskov.

Te optužbe, koje je sirijski predsjednik Bašar al-Asad nazvao "irealnim", dovele su do protesta na međunarodnoj sceni, a SAD i Francuska su čak prijetili udarima na Siriju.

Sirijska vojska od 18. februara vodi ofanzivu u Istočnoj Guti. Od 25. februara, kad je počeo i kopneni napad, oslobođeno je 40 odsto enklave, opsjednute od 2013.

Bonus video: