DIPLOMATE TVRDE DA BRISEL NEĆE ŽURITI

Novo odlaganje Bregzita? EU odugovlači dok Džonson ne dobije podršku

Mada iscrpljeni od mučnog bregzit procesa, lideri EU žele da izbjegnu haotični bregzit bez sporazuma i vjerovatno će prihvatiti zahtjev za odlaganje
1155 pregleda 1 komentar(a)
Oliver Letvin i Dominik Rab su za BBC rekli da smatraju da Džonsonov sporazum ima podršku u parlamentu, Foto: Reuters
Oliver Letvin i Dominik Rab su za BBC rekli da smatraju da Džonsonov sporazum ima podršku u parlamentu, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2019. 07:50h

Evropska unija će radije pokušati da dobije na vremenu umjesto da žuri sa odlukom o zahtjevu koji je britanski premijer Boris Džonson nevoljno uputio za novo odlaganje Bregzita, kazale su juče diplomate za Rojters nakon 15-minutnog sastanka.

Podijeljeni britanski parlament je odbio da glasa o novom sporazumu za razlaz sa EU, u potezu koji je Džonsona primorao da traži treće odlaganje britanskog izlaska iz bloka, koje je predviđeno za 31. oktobar.

Na rijetkom nedjeljnom sastanku ambasadora 27 članica koje će sačinjavati EU nakon Bregzita, diplomate su odlučile da proslijede Džonsonov sporazum Evropskom parlamentu na odobrenje. EP će ove nedjelje zasjedati u Strazburu.

„Očekujemo da će krajem nedjelje stvari biti jasnije, i nadamo se da ćemo znati kako se stvari odvijaju u Londonu“, kazao je za Rojters jedan visoki diplomata EU.

Drugi zvaničnik je dodao da je sastanak bio veoma kratak. „Nije bilo pitanja, niti diskusija. Čekali smo“.

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk je kazao u subotu da je primio zahtjev za odlaganje i da će se konsultovati sa prijestonicama kako da reaguju.

Mada iscrpljeni od mučnog Bregzit procesa, lideri EU žele da izbjegnu haotični Bregzit bez sporazuma i vjerovatno će prihvatiti zahtjev za odlaganje.

Međutim, oni se nadaju da će Džonsonov sporazum na kraju biti prihvaćen u Londonu.

Boris Džonson
Džonson(Foto: Reuters)

Nakon što je parlament u subotu odbio da prihvati Džonsonov dogovor, premijer je u skladu sa zakonom uputio pismo Briselu u kojem traži odlaganje.

Džonson, koji insisitira da će Britanija u svakom slučaju napustiti blok 31. oktobra, nije potpisao pismo, a uputio je i propratno pismo u kojem je naveo da on lično ne želi odlaganje.

Jedan visoki zvaničnik je međutim za Rojters kazao: „Kako god na to gledate, to je zahtjev za odlaganjem. Politička lopta je sada u dvorištu Vestministera. Kada su u pitanju pisma, onda to zavisi od Donalda Tuska“, kazao je diplomata i dodao „hajde da vidimo kako će se stvari odvijati u narednih nekoliko dana“.

EU je već dva puta pristala na odlaganje Bregzit u odnosu na prvobitni rok koji je bio 29. marta ove godine.

Međutim među liderima bloka raste nezadovoljstvo zbog razvlačenja procesa koji traje tri i po godine od kako su Britanci na refendumu glasali za izlazak iz bloka.

Nakon drugog odlaganja kazali su da će to biti posljednje. Francuski predsjednik Emanuel Makron je najglasniji i najnestrpljiviji od svih lidera po tom pitanju.

„Treba da prestanemo da vjerujemo da je u svačijem interesu da se sve odloži na šest mjeseci i da će poslije toga biti bolje“, kazala je francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalin za francuske medije.

„Potrebno nam je „da“ ili „ne“ od Britanije po pitanju sporazuma o Bregzitu. Politička neizvjesnost ima negativne posljedice za milione porodica i kompanija“, objavila je ona na Tviteru.

Njen italijanski kolega, Vinčenco Amendola je na Tviteru objavio da od 2016. godine EU čini sve kako bi sporazum bio postignut, „sa strpljenjem i poštovanjem“ prema britanskom narodu i Vestministeru. „Sada je na Londonu da pojasni kako da izbjegnemo nove probleme“, dodao je on.

Novo odlaganje je predviđeno do januara 2020, međutim Rojters navodi da bi EU mogla odobriti tehničko odlaganje od svega mjesec dana do kraja novembra kako bi Britanija bila pod pritiskom da odobri Džonsonov sporazum.

Demonstranti su na protestima u subotu tražili novi referendum o bregzitu
Demonstranti su na protestima u subotu tražili novi referendum o Bregzitu(Foto: Reuters)

„Dobro i uredno rješenje je i dalje moguće ukoliko Boris Džonson sada ubijedi parlament da prevaziđe stranačke podjele. Nastavak borbe za vlast u Britaniji ugroziće napredak i radna mjesta, kazao je juče za „Bild“ njemački ministar ekonomije Peter Altmajer. „Ukoliko je potrebno odlaganje od nekoliko nedjelja, ja sa tim ne bih imao problem“, kazao je on.

Većina poslanika podržava sporazum?

Britanska vlada juče je saopštila da će nastaviti sa planovima da u parlamentu progura sporazum o Bregzitu, a šef diplomatije Dominik Rab je rekao da je uvjeren da će Britanija napustiti EU 31. oktobra jer Džonsonov dogovor sa EU ima podršku dovoljnog broja poslanika.

„Uprkos opstrukcijama u parlamentu, izgleda da imamo dovoljan broj poslanika da ovo proguramo“, kazao je on u razgovoru za BBC. On je istakao da mnogi u EU ne žele novo odlaganje i da su pozvali poslanike da podrže sporazum.

Bivša ministarka Amber Rad kazala je juče da će ona i većina od 21 poslanika koji su izbačeni iz vladajuće Konzervativne partije zbog napora da blokiraju haotični Bregzitu podržati sporazum i istakla da postoji „krhka ali iskrena koalicija ljudi koj žele da ga podrže“.

Oliver Letvin, poslanik koji stoji iza amandamana kojim je u subotu odloženo glasanje, kazao je juče da vjeruje da bi Džonson mogao u parlamentu progurati sporazum. „Sada sam potpuno uz vladu.

Podržaću sporazum i glasaću za njega“, kazao je Letvin.

Vlada će, kako navodi BBC, danas zatražiti novo glasanje predstavljajući poslanicima izbor da podrže ili odbiju sporazum. Međutim, na kraju zavisi od predsjednik Donjeg doma Džona Berkaua da odluči da li će dozvoliti glasanje,

Preporučujemo za Vas