Sandej tajms: EU će odložiti Bregzit do februara 2020. ako...

U slučaju da Džonson zapadne u ozbiljne probleme ili poslanici insistiraju na drugom referendumu, onda će zemlje EU predvođene Njemačkom tražiti duže odlaganje, moguće do juna naredne godine
766 pregleda 0 komentar(a)
Protest u Londonu protiv Bregzita, Foto: Reuters
Protest u Londonu protiv Bregzita, Foto: Reuters

Evropska unija će odložiti Bregzit do februara 2020. godine, ako britanski premijer Boris Džonson sljedeće sedmice u parlamentu ne dobije podršku za svoj dogovor, piše britanski "Sandej tajms", prenosi Tanjug.

Odlaganje bi bilo promjenljivog karaktera, što znači da Britanci mogu da izađu iz EU i ranije u novembru, decembru ili januaru, zavisno od toga kada bi dogovor bio ratifikovan, piše ovaj britanski list.

Boris Džonson
Džonson(Foto: Reuters)

Takođe se navodi da evropske zemlje neće donijeti odluku o potencijalnom odlaganju dok ne procijene da li će sporazum proći u utorak u britanskom parlamentu.

U slučaju da Džonson zapadne u ozbiljne probleme ili poslanici insistiraju na drugom referendumu, onda će zemlje EU predvođene Njemačkom tražiti duže odlaganje, moguće do juna naredne godine.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk potvrdio je da je dobio zahtjev za odlaganjem Bregzita i rekao da će se o odgovoru konsultovati s vladama država članica.

Britanski premijer zatražio je odlaganje Bregzita pošto je parlament u Londonu usvojio zakon kojim se to od njega traži, ali je uz pismo Briselu naveo da on to lično ne želi.

Altmajer nagovijestio: Odluka o Bregzitu za par dana

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer nagovijestio je danas da bi EU u narednih par dana mogla donijeti odluku o novom odlaganju datuma Bregzita.

Altmajer je naveo da će vlada britanskog premijera Borisa Džonsona pokušati da ove nedjelje progura postignuti sporazum o uslovima istupanja iz EU kroz parlament.

"U narednim danima će stvari postati jasnije i tada ćemo ispuniti našu dužnost i brzo donijeti odluku", rekao je on za radio Dojčlandfunk.

Njemački ministar je izjavio da on lično ne bi imao ništa protiv odlaganja Bregzita "na nekoliko dana ili nedjelja" ako se tako onemogućava Bregzit bez sporazuma.

Džonson je poslao Briselu pismo u kom je zatražio odlaganje datuma Bregzita, sada zakazanog za 31. oktobar, pošto je parlament odbio da po hitnom postupku glasa o novom sporazumu.

Bonus video: