EU zabranila još jedan pesticid

Agencija je objavila analizu te supstance u januaru ove godine, posebno naglašavajući zabrinutost zbog njenog prodiranja u podzemne vode
947 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2019. 19:15h

Članice Evropske unije uvrstile su na popis zabranjenih pesticida i četvrtu neonikotinoidnu supstancu zbog procjene da predstavlja opasnost za ljude i pčele, objavile su Evropska komisija i agencija za bezbjednost hrane EFSA.

Pad populacije pčela u proteklim godinama povezan je s upotrebom pesticida u poljoprivredi.

Pčele igraju važnu ulogu u oprašivanju usjeva pa je njihov pad populacije pokrenuo zabrinutost za privredu i za snabdijevanje hranom.

Ovo je četvrti zabranjeni pesticid

Članice EU zabranile su prošle godine upotrebu na otvorenom pesticida klotianidina, imidakloprida i tiametoksama zbog štetnog uticaja na centralni nervni sistem insekata, uključujući pčele.

Tom će popisu biti dodat i tiakloprid, nakon današnje odluke panela stručnjaka koji predstavljaju 28 zemalja EU, objavila je na Tviteru evropska agencija za bezbjednost hrane EFSA.

"Tiakloprid: zemlje-članice prihvatile su naš predlog da se (iz upotrebe) u EU povuče taj neonikotinoid zbog neprihvatljivih rizika za (ljude, pčele i vodu)", napisali su na Tviteru.

Agencija je objavila analizu te supstance u januaru ove godine, posebno naglašavajući zabrinutost zbog njenog prodiranja u podzemne vode, prenosi Hina.

Zaključeno je ujedno da nema dovoljno podataka da bi se procijenio rizik koji izloženost ostacima te supstance predstavlja za ljude, kazala je portparolka agencije.

Nemoguće je procijeniti i rizik za ptice, sisare, vodene organizme, pčele i biljke koje nisu cilj njegove primjene, dodala je.

Prema EK, važeća dozvola njemačkog hemijskog giganta BASF-a za upotrebu tiakloprida ističe krajem aprila iduće godine.

Bonus video: