"NEKOLIKO DANA"

Pariz spreman na tehničko odlaganje Bregzita

Britanski poslanici su juče prihvatili predloženi sporazum u načelu ali su odbili da po hitnom postupku raspravljaju o njemu
570 pregleda 0 komentar(a)
Ilustarcija, Foto: Reuters
Ilustarcija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2019. 10:14h

Francuska ministarka spoljnih poslova Oreli de Monšalen izjavila je da je Pariz voljan da odobri "tehničko" odlaganje Bregzita "od nekoliko dana" da bi britanski parlament imao vremena da završi potrebne procedure ali da se protivi odlaganju s ciljem "novih pregovora o sporazumu".

"Na kraju nedjelje ćemo vidjeti da li je čisto tehničko odlaganje od par dana opravdano, zbog britanske parlamentarne procedure. Osim takve situacije, odlaganje s ciljem dobijanja na vremenu ili novih pregovora o sporazumu je isključeno", rekla je Monšalen u francuskom Senatu.

Britanski poslanici su juče prihvatili predloženi sporazum u načelu ali su odbili da po hitnom postupku raspravljaju o njemu.

Premijer Boris Džonson je zatim objavio da će suspendovati raspravu o sporazumu dok se od EU ne dobije odgovor na zahtev za odlaganjem datuma Bregzita, sada planiranog za 31. oktobar.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je rekao da će preporučiti članicama EU da odobre novo tromjesečno odlaganje Bregzita.

"Mi nećemo promijeniti svoj stav. Izgubili smo previše vremena, postigli smo sporazum i on mora neodložno biti sproveden da bi prestala neizvesnost koja kažnjava milione gradjana i firmi", izjavila je Monšalen.

Preporučujemo za Vas