Evropski parlament osudio tursku intervenciju u Siriji

Evropski parlamentarci odbacili su formiranje "takozvane zone bezbjednosti" i izrazili solidarnost prema kurdskom narodu
322 pregleda 0 komentar(a)
Turski vojnici na granici sa Sirijom, Foto: Reuters
Turski vojnici na granici sa Sirijom, Foto: Reuters

Evropski parlament osudio je danas tursku ofanzivu na sjeveroistoku Sirije i pozvao Ankaru da povuče sve svoje oružane snage iz te zemlje.

Parlament je u rezoluciji ocenio da vojna intervencija predstavlja "ozbiljno kršenje međunarodnog prava", a to može da ugrozi stabilnost i bezbjednost u regionu".

Poslanici Evropskog parlamenta odbacili su formiranje "takozvane zone bezbjednosti" i izrazili solidarnost prema kurdskom narodu. Poslanici su takođe izrazili bojazan od oživljavanja Islamske države.

Parlament je zatražio od zemalja članica da uvedu "niz ciljanih sankcija i zabrane izdavanja viza" visokim turskim zvaničnicima "odgovornim za kršenje ljudskih prava u okviru vojne intervencije u Siriji, a i zbog represije osnovnih prava u Turskoj".

"Poslanici smatraju da je neprihvatljivo što turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izbjeglice koristi za ucjene prema Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Bez osude NATO-a

U Briselu danas počinje dvodnevni ministarski sastanak zemalja NATO-a, i to će biti prvi sastanak od pokretanja turske vojne ofanzive u Siriji, ali Alijansa nema namjeru da osudi tu intervenciju jer je Turska njen strateški partner.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbija da osudi tursku intervenciju navodeći da je Ankara zabrinuta zbog svoje bezbjednosti, međutim, on je priznao da postoje tenzije unutar Alijanse o tom pitanju.

"Nesuglasice medju saveznicima stvaraju probleme. Zbog toga nam je potreban iskren i otvoren razgovor što će biti omogućeno na minstarskom sastanku, danas i sutra u Briselu", rekao je Stoltenberg.

Neimenovani diplomata je rekao da na sastanku nema govora o "nekoj svađi niti o sankcionisanju Ankare".

"Ne želimo da izgubimo Tursku jer je ona strateški saveznik", rekao je taj diplomata.

Bonus video: