ODSLUŽILA ZATVORSKU KAZNU U AMERICI

FOTO Butina došla u Moskvu, Zaharova: Marija je žrtva usađenih antiruskih stavova

"Butina zaista nije imala namjeru da ikome nanese štetu. Ona je samo djevojka, samo mlada žena. Željela je da investira svoju mladost, dar i talenat u odnose među ljudima", rekla je Zaharova
1864 pregleda 0 komentar(a)
Butina, Foto: Reuters
Butina, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2019. 13:37h

Ruska državljanka Marija Butina, koja je u SAD odslužila 18-mjesečnu kaznu za zavjeru da se infiltrira u političke organizacije sa ciljem da izvrši uticaj na konzervativne američke aktiviste, izrazila je, po dolasku u Moskvu, "veliku zahvalnost" onima koji su je podržavali od hapšenja u julu 2018. godine, prenosi Tanjug.

Butina je jutros stigla na moskovski aerodrom Šeremetjevo, dan nakon što je puštena iz zatvora na Floridi, prenosi AP.

Kako navodi Tas s, Butinu su na aerodromu dočekali otac Valerij, portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova i 50-ak novinara. 

Butina (31) je trebalo da bude puštena iz zatvora sa smanjenim nivoom bezbjednosti u Talahasiju u novembru, ali je promjenom saveznog zakona omogućeno da bude puštena ranije zbog dobrog ponašanja.

Marija Butina, koja je priznala da je ruski agent, uhapšena je u julu prošle godine.

Ona je osuđena na 18 mjeseci zatvora zbog kovanja zavjere u cilju promovisanj ruskih interesa.

Zaharova: Butina je žrtva usađenih antiruskih stavova

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je Marija Butina, "žrtva usađenih antiruskih stavova".

"To je ono što je, nažalost, počela prethodna američka administracija, pokušavajući da uništi bilateralne odnose", rekla je Zaharova na aerodromu Šeremetjevo nakon dolaska Butine, prenosi AP.

Agencija navodi da od izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD ruski zvaničnici neprestano tvrde da je pogoršanje odnosa između dvije zemlje izazvano "rusofobijom" koja je prenijeta iz vremena administracije Baraka Obame.

"Butina zaista nije imala namjeru da ikome nanese štetu. Ona je samo djevojka, samo mlada žena. Željela je da investira svoju mladost, dar i talenat u odnose među ljudima", dodala je Zaharova.

Galerija

Preporučujemo za Vas