Hoće li Belgija osloboditi jednog od najgorih zločinaca u istoriji te zemlje

Mark Ditro je osuđen 2004. na doživotni zatvor zbog otmice i silovanja šest djevojčica, kao i za smrt njih četiri, od kojih su dvije ubijene, a dvije su umrle od gladi
4950 pregleda 3 komentar(a)
Kuća u vlasništvu Ditroa, Foto: Wikimedia Commons - IIVQ / Tijmen Stam
Kuća u vlasništvu Ditroa, Foto: Wikimedia Commons - IIVQ / Tijmen Stam

Belgijski sud prihvatio je molbu Marka Ditroa, smatranog jednim od najgorih zločinaca u zemlji, da bude podvrgnut psihijatrijskom vještačenju sljedećih mjeseci radi mogućeg uslovnog puštanja na slobodu nakon što je proveo u zatvoru više od 23 godine.

Danas ima 63 godine.

Apelacionom sudu u Briselu TAP obratili su se Ditroovi branioci.

Trojica psihijatrijskih stručnjaka predaće konačni izvještaj najkasnije 11. maja 2020, precizirale su sudije.

Tužilaštvo u Briselu izdalo je pozitivno mišljenje na zahtjev od 17. oktobra za saslušanjem zatvorenika pred TAP-om.

Oteo je i silovao šest djevojčica. Četiri su umrle

Ditro je osuđen 2004. na doživotni zatvor zbog otmice i silovanja šest djevojčica 1995. i 1996, kao i za smrt njih četiri, od kojih su dvije ubijene, a dvije su umrle od gladi, podsjeća Hina.

Prije 15 godina, toko procesa na sudu u Arlonu, stručnjaci su ga opisali kao "pravog psihopatu, narcisoidnu, nastranu osobu i manipulatora". Njegovo duševno stanje nije ispitano od 2013, naglasili su njegovi advokati.

Jedan od branilaca, Bruno Daje, rekao je da želi "ažurirati psihijatrijske podatke" u perspektivi uslovnoj puštanja koje želi postići za svog klijenta do 2021. nakon 25 odsluženih godina u zatvoru.

U Belgiji kazna doživotnog zatvora obično znači oko 30 godina zatvora.

Psihijatrijska ekspertiza je "nužni korak", kaže Daje, na dugom putu prema hipotetičkom prijevremenom puštanju. U slučaju da ekspertiza donese zaključak da Ditro nije više opasan za društvo, treba izraditi plan reintegracije, što bi moglo biti komplikovano.

Pet sudija treba da se jednoglasno izjasni

Uz to, u Belgiji je teško postići prijevremeno puštanje osuđenika na zatvorske kazne od 30 i više godina. Pet sudija TAP-a treba da se jednoglasno izjasni i na njihovu odluku nije moguće uložiti žalbu.

Stručnjaci će proučiti medicinske dokumente osuđenika od istrage i sastajati se sa zločincem kako bi procijenili koliko je opasan i mogućnost recidiva, ako bude pušten, naglasile su sudije.

Oni se oslanjaju na presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. koja određuje da je kazna doživotnog zatvora u skladu s temeljnim pravima samo ako tokom izdržavanja kazne postoji mogućnost ponovnog preispitivanja stanja zatvorenika, posebno njegove opasnosti po društvo i mogućnosti oslobađanja.

Bonus video: