Uhapšena četiri muškarca: Planirali napad na američku ambasadu u Ankari?

Guvernorat Ankare izdao je saopštenje u kome se navodi da su uvedene pojačane bezbjednosne mjere na osnovu obavještajnih podataka koje su dali Amerikanci o riziku od napada
0 komentar(a)
Ankara, američka ambasada, Foto: Reuters
Ankara, američka ambasada, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2018. 16:02h

Turske bezbjednosne snage uhapsile su danas četvoricu Iračana koji su planirali da napadnu američku ambasadu u Ankari, javili su lokalni mediji.

Njih četvorica uhapšeni su u gradu Samsunu na Crnom moru na sjeveru Turske u raciji sprovedenoj poslije uzbune koju je objavila sinoć američka ambasada.

Američka ambasada u Turskoj, na koju je izvršen samoubilački napad 2013. godine, juče je najavila da će danas biti zatvorena za javnost zbog bezbjednosne prijetnje.

Prema medijima četvorica osumnjičenih vezani su za grupu Islamska država.

Poslije te uzbune turske vlasti su danas pojačale bezbjednosne mjere u Ankari i krenule u potragu za osumnjičenim aktivistima Islamske države.

Dvanaest ljudi uhapšeno je ranije danas u Ankari a nalozi za hapšenje izdati su za još osmoro u okrivu istrage vezane za Islamsku državu, javila je državna agencija Anadolija. Nije navedeno da li su ova hapšenja vezana za planove napada na američku ambasadu.

Prema agenciji uhapšene osobe su strani državljani koji rade na regrutovanju boraca za Islamsku državu i imaju kontakte sa borbenim zonama.

Guvernorat Ankare izdao je saopštenje u kome se navodi da su uvedene pojačane bezbjednosne mjere na osnovu obavještajnih podataka koje su dali Amerikanci o riziku od napada.

Turska je posljednjih godina bila na meti više smrtonosnih napada za koje su ili preuzeli odgovornost ili su pripisani kurdskim aktivistima ili Islamskoj državi.

Turska je godinama bila glavna zemlja preko koje su stranci, posebno zapadnjaci išli u Siriju da se pridruže ekstremističkim grupama, uključujući i Islamskoj državi.

Bonus video: