UZ IZMJENE MINISTARA

Mateuš Moravjecki i dalje premijer Poljske

U novoj vladi šef diplomatije ostaje Jacek Čaputovič ali su mu oduzeti svi evropski poslovi za koje je do sada bio zadužen njegov zamjenik Konrad Šimanjski koji prelazi sa tim dijelom resora u kancelariju premijera Moravjeckog
397 pregleda 0 komentar(a)
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters, Reuters
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters, Reuters

Poljski premijer Mateuš Moravjecki ostaće i dalje na toj funkciji nakon što je na parlamentarnim izborima 13. oktobra ponovo pobijedila konzervativna stranka Pravo i Pravda, uz male izmjene ministara i organizacije resora u odnosu na prethodnu vladu ali sa novinom da premijer evropske poslove izdvaja iz Ministarstva spoljnih poslova pod svoju nadležnost.

"To je vlada kontinuiteta. Nastavka 'dobre promjene'. Želimo da učinimo sve da situacija u kojoj su Poljaci za četiri godine bude još bolja. Poljska će sve više biti država blagostanja. Sustizanje prosjeka Evropske unije za nas je ključna meta. Poljaci treba da žive bolje i budu ponosni na svoju zemlju", kazao je sinoć sadašnji i budući premijer Moravjecki objavljući sastav jednopartijske vlade Prava i Pravde.

U novoj vladi šef diplomatije ostaje Jacek Čaputovič ali su mu oduzeti svi evropski poslovi za koje je do sada bio zadužen njegov zamjenik Konrad Šimanjski koji prelazi sa tim dijelom resora u kancelariju premijera Moravjeckog.

"U ovom slučaju promjena je velika. Cijela direkcija za evropske poslove biće sastavni dio Kancelarije premijera. Zamolio sam zamjenika ministra Šimanjskog da nastavi svoju misiju. Tamo su teški, naporni pregovori o primeni evropske legislative na poljsku privredu i uticaj te regulacije od strane Unije", kazao je Moravjecki. Bivši poljski premijer, sada predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk kome ističe mandat "predsjednika Evrope" apelovao je na poljsku opoziciju da nađe odgovarajućeg protivkandidata sadašnjem predsjedniku Poljske iz vladajuće konzervativne stranke Andžeju Dudi, kako bi se u Poljskoj tokom naredne četiri godine vladanja konzervativaca Jaroslava Kačinjskog sačuvala makar rudimentarno liberalna demokratija, nezavisno pravosuđe i slobodni mediji.

"Kriza koju su izazvale vlade Prava i Pravde je tako velika da treba učiniti sve da se ne dozvoli toj partiji da naredne četiri godine uništava poredak i pravnu državu. Riječ je o mnogo stvari. Počev od neodgovorne finansijske politike. Vidi se da je vlada na južnoamerički način spojila sve što je prijatno i lako, privlačno u politici i ljevice i desnice. Jasno je da to mora da se završi dramom", upozorio je Tusk u intervjuu za francuske medije koji danas prenosi poljska Gazeta Viborča.

Preporučujemo za Vas