ISPALJENE I SIGNALNE RAKETE

Pod nadzorom OEBS: Ukrajinska vojska i proruski pobunjenici se povlače

Novinska agencija pobunjeničke Donjecke narodne republike je prenijela da "vlasti (Donjecka) pozdravljaju početak povlačenja oružja i vojnika"
1253 pregleda 0 komentar(a)
Ukrajinski vojnici i vozilo OEBS u Bogdanivki, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici i vozilo OEBS u Bogdanivki, Foto: Reuters

Ukrajinska vlada i proruski pobunjenici počeli su povlačenje svojih snaga u važnom sektoru na liniji fronta na istoku Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska vojska.

"Povlačenje vojnika i naoružanja je počelo", rekao je novinarima visoki vojni zvaničnik Bogdan Bondar. 

Novinska agencija pobunjeničke Donjecke narodne republike je prenijela da "vlasti (Donjecka) pozdravljaju početak povlačenja oružja i vojnika".

Operacija je detaljno dogovorena, i počela je malo poslije podne po lokalnom vremenu, ispaljivanjem signalnih raketa s obje strane, bijelih kao znak da su obje strane spremne a zatim i zelenih za početak povlačenja.

Pod nadzorom posmatrača OEBS-a, vojnici s obje strane su krenuli u uređeno odstupanje i povukli se za po jedan kilometar.

Razdvajanje je bilo planirano za ponedjeljak a potom i za petak, ali je bilo odloženo zbog razmjene vatre u tom području. 

Prethodno je do povlačenja trupa došlo jednom u junu i krajem oktobra.

Ove nedjelje je šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko rekao da je povlačenje u području sela Bogdanivka "posljednji preduslov za organizovanje četvorostranog samita" lidera Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske.

Pristajko je izrazio nadu da bi do sastanka Vladimira Putina, Volodimira Zelenskog, Angele Merkel i Emanuela Makrona moglo doći još ovog mjeseca u Parizu. 

To bi bio prvi sastanak na tom nivou u rješavanju ukrajinske krize od 2016.

Moskva je do sada uslovljavala nastavak pregovora povlačenjem vojske iz tri sektora na frontu.

Pokušaji da se dođe do mira su dobili novi podsticaj dolaskom Zelenskog na čelo Ukrajine u maju, međutim povlačenje trupa izaziva dosta zabrinutosti u Ukrajini, prije svega među veteranima.

Zelenski, međutim, ne prestaje da poziva na samit u nadi da će se rat tako okončati.

Preporučujemo za Vas