Merkel: Evropske vrijednosti se ne podrazumijevaju, uvijek ih treba braniti

"U budućnosti je neophodno djelovanje. Berlinski zid pripada prošlosti i uči nas da nijedan zid koji ograničava ljude i slobodu ne može biti dovoljno visok ni dovoljno dugačak da se ne može preći", rekla je Merkel, i sama rođena u Istočnoj Njemačkoj
374 pregleda 0 komentar(a)
Merkel danas u Berlinu, Foto: Reuters
Merkel danas u Berlinu, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropu da brani "slobodu i demokratiju" koje su sve više i više na udaru.

"Vrijednosti na kojima počiva Evropa, sloboda, demokratija, jednakost, pravna država i ljudska prava, ne podrazumijevaju se i uvijek ih treba braniti", rekla je Merkel na proslavi 30 godina od pada Berlinskog zida u crkvi Pomirenja.

Ta crkva je izgrađena na mjestu stare crkve koju je komunistička istočnonjemačka vlada srušila jer se nalazila na "ničijoj zemlji" između Istočnog i Zapadnog Berlina.

"U budućnosti je neophodno djelovanje. Berlinski zid pripada prošlosti i uči nas da nijedan zid koji ograničava ljude i slobodu ne može biti dovoljno visok ni dovoljno dugačak da se ne može preći", rekla je Merkel, i sama rođena u Istočnoj Njemačkoj.

Ona je navela da to "važi i za istok i za zapad".

Kancelarka je položila ružu na ostatke zida u ulici Bernauer.

Sa Angelom Merkel su bili predsjednici Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, zemalja koje su u najvećoj mjeri pripremile teren za rušenje Berlinskog zida 9. novembra 1989. ali koje su danas na meti žestokih kritika zbog nepoštovanja principa pravne države.

Upozorenja na prijetnje demokratijama uputio je i njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer.

Bonus video: