Ekstremna desnica slavila "Veliku katoličku Poljsku": Spalili zastavu EU

"Cio naš narod, cijela naša istorija je vezana za katoličanstvo. Moramo da se vratimo korjenima jer se ovaj svijet udaljio od Boga, od katoličanstva. Ako ne vratimo vrijednosti koje stvara naš narod, propašćemo kao zapad Evrope", kazao je u govoru jedan od organizatora, Robert Bankjevič
3176 pregleda 3 komentar(a)
Marš nezavisnosti, Foto: AGENCJA GAZETA
Marš nezavisnosti, Foto: AGENCJA GAZETA

Desetine hiljada Poljaka su danas proslavile 101. godišnjicu nezavisnosti svoje zemlje tradicionalnim "Maršom nezavisnosti" u Varšavi.

Tokom marša u organizaciji poljske ekstremne desnice, uz slavljenje "Velike katoličke Poljske" i parole protiv Evropske unije, njena plava zastava sa zvjezdicama je i ove godine demonstrativno spaljena.

"Cio naš narod, cijela naša istorija je vezana za katoličanstvo. Moramo da se vratimo korjenima jer se ovaj svijet udaljio od Boga, od katoličanstva. Ako ne vratimo vrijednosti koje stvara naš narod, propašćemo kao zapad Evrope", kazao je u govoru jedan od organizatora, Robert Bankjevič.

Ukazao je da "današnje elite sprovode kulturni marksizam, osvajaju škole, zagađuju misao naše djece. Ni da zucnu kada Jevreji žele da opljačkaju našu domovinu".

Na kraju marša, ispred Narodnog stadiona gdje se kao završnica održava patriotski koncert, učesnike je čekao kamion sa transparentom "Ne jevrejskim zahtjevima".

Učesnici povorke su potpisivali peticiju za donošenje zakona kojim bi se u Poljskoj odbio američki zakon o restituciji jevrejske imovine koju su opljačkali njemački nacisti tokom Drugog svjetskog rata, a komunistička Poljska je tu imovinu potom nacionalizovala.

Zaštitu Poljaka od isplate odštete za jevrejsku imovinu kao prioritet su postavile partije ekstremne desnice.

Jake policijske snage prokrčile su danas put za povorku "Marša nezavisnosti" u kojem je, po procjenama organizatora, bilo "150.000 poljskih patriota", dok ih je po podacima gradskih vlasti Varšave bilo 47.000.

Grupice aktivista antifašističkih organizacija koji su pokušali da zaustave marš, policija je odnijela s kolovoza, a transparente im zaplijenila.

Istovremeno je drugom trasom u centru Varšave prošao antifašistički marš ljevice pod parolom "Za vašu i našu slobodu" u kojem je bilo oko 12.000 građana pod transparentom "Nacionalizam nije patriotizam", u znak protivljenja rasizmu, ksenofobiji, antisemitizmu i oživljavanju neofašističkih grupa.

U Varšavi je "Marš nezavisnosti" po ocjenama medija bio jedan od najmirnijih, bez većih izgreda kao ranijih godina, zahvaljujucí vanredno jakim mjerama policije i pojačanoj redarskoj službi organizatora marša s čak 400 redara.

Bonus video: