Putin i Merkel za specijalni status Donbasa

Dodaje se da su Putin i Merkel do detalja razmotrili pitanja u vezi sa rješenjem ukrajinske krize, sa posebnim akcentom na Štajnmajerovu formulu, koju su potpisali predstavnici Kijeva, Donjecka i Luganjska u Kontakt grupi
2476 pregleda 2 komentar(a)
Angela Merkel i Vladimir Putin, Foto: AP, AP
Angela Merkel i Vladimir Putin, Foto: AP, AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel istakli su značaj uvođenja specijalnog statusa Donbasa u ukrajinske zakone, prenosi Tanjug.

Kako je saopštio Kremlj, oni su o tome razgovarali u telefonskom razgovoru u ponedjeljak.

Kako se navodi, obije strane su istakle značaj pune primjene Sporazuma iz Minska i ostalih sporazuma za rješenje ukrajinskog konflikta.

"Sagovornici su ponovili posvećenost daljoj koordinaciji naporima Rusije i Njemačke u okviru Normandijske četvorke, uključujući pripreme za samit u tom formatu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Putin i Merkel do detalja razmotrili pitanja u vezi sa rješenjem ukrajinske krize, sa posebnim akcentom na Štajnmajerovu formulu, koju su potpisali predstavnici Kijeva, Donjecka i Luganjska u Kontakt grupi.

U saopštenju stoji da je bilo reči i o uslovima za tranzit ruskog gasa kroz ukrajinsku teritoriju, o čemu se vode trilateralni pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske komisije.

"U djelu razgovora posvećenom Siriji, sagovornici su istakli značaj rješavanja humanitarnih problema, uključujući povratak izbjeglica svojim domovima", kaže se u saopštenju Kremlja.