GRČKA VLADA POVUKLA PREDLOG DA SE KRIMINALIZUJE BLASFEMIJA

"Bogu nije potrebna zaštita od javnog tužioca"

"Samo fundamentalističke zemlje u Aziji i na Bliskom Istoku imaju takve zakone", rekao je Spiros Lapas, poslanik ljevice
2455 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grčka vlada povukla je danas prelog da se kriminalizuje blasfemija.

Ministar pravde Kostas Tsiaras rekao je da je predlog uklonjen iz nacrta zakona o kome će se raspravljati u Parlamentu.

Bogohuljenje bi po tom predlogu bilo kažnjivo sa do dvije godine zatvora.

Ovaj predlog bio je dosta kritikovan.

"Samo fundamentalističke zemlje u Aziji i na Bliskom Istoku imaju takve zakone. Bogu nije potrebna zaštita od javnog tužioca", rekao je Spiros Lapas, poslanik ljevice.

Međutim, Grčka pravoslavna crkva podržala je predlog tvrdeći da će on pomoći u "očuvanju religijskih osjećanja vjernika".

Tsiaras je objasnio da je predlog imao za cilj da suzbije moguće proteste lokalnih zajednica i desničara u blizini migrantskih kampova usljed eskalacije tenzija, te da su željeli da spriječe rasno motivisane zločine protiv muslimana. Od predloga su ipak odustali nakon velike rasprave koja je nastala u javnosti.

"Nije se radilo o povratku teokratiji", rekao je Tsiaras.

Dugogodišnje zakone protiv blasfemije ukinula je u 2016. prethodna ljevičarska vlada.

Grčke vlasti trenutno prebacuju hiljade migranata sa ostrva na kopno, ali se suočavaju sa protestima i blokadama puteva.

Na sjeveru Grčke za vikend, demonstranti su pripremali svinjetinu na roštilju i pili vino ispred jednog pritvornog centra za migrante kako bi ukazali na razlike između lokalnog stanovništva i muslimanskih migranata.