PRVA EVROPSKA FABRIKA

Njemačka pozdravlja plan Tesle da izgradi fabriku kod Berlina

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer je rekao da je ta najava "sjajan uspjeh" zbog atraktivnosti Njemačke za autoindustriju, posebno u trci za razvoj i proizvodnju električnih automobila i baterija
699 pregleda 0 komentar(a)
Mask, Foto: Reuters
Mask, Foto: Reuters

Njemačka je danas pozdravila najavu američke kompanije za proizvodnju automobila nove tehnologije "Tesla" da će izgraditi svoju prvu evropsku fabriku u toj zemlji.

Njemačka vlada je prije nekoliko dana rekla da će povećati subvencije za kupce električnih automobila.

Direktor "Tesle" Elon Mask je na svečanoj dodjeli nagrada u Berlinu u utorak uveče rekao da je "odlučeno da 'Tesla Gigafektori Jurop' bude u Berlinu".

"Kompanija će uspostaviti i inženjerski i dizajnerski centar u Berlinu", rekao je Mask na manifestaciji "Zlatni volan".

Na Tvitteru je napisao da će nova fabrika "proizvoditi baterije, pogonske sklopove i vozila, počevši od modela Y".

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer je rekao da je ta najava "sjajan uspjeh" zbog atraktivnosti Njemačke za autoindustriju, posebno u trci za razvoj i proizvodnju električnih automobila i baterija.

Altmajer je rekao da je posljednjih mjeseci bilo nadmetanja evropskih zemalja za fabriku "Tesle", ali je negirao da je vlada "Tesli" ponudila bilo kakvu finansijsku podršku.

"Do sada se nije razgovaralo o subvencijama", rekao je ministar novinarima u Berlinu. "Jasno je da će 'Tesla' imati isti tretman kao i sve druge automobilske kompanije ako investira u Njemačkoj i otvori radna mjesta", dodao je on.

Prije nedjelju dana su se njemački zvaničnici i čelnici autoindustrije dogovorili da se za polovinu povećaju postojeće državni podsticaji za električna vozila koja koštaju do 40.000 eura, od čega - Tesla može indirektno profitirati.

Te subvencije će se produžiti i poslije 2020. godine, zasad do kraja 2025. godine, a vlada i industrija složile su se da u Njemačkoj naprave 50.000 javnih stanica za punjenje baterija do 2022. godine.

Mask je rekao da je plan da fabrika "Tesle" bude kod novog aerodroma u Berlinu, koji bi poslije nekoliko godina odlaganja, trebalo da proradi iduće godine.

Njemačku, dom nekih od najvećih svjetskih proizvođača automobila, po razvoju električnih vozila prestigle su SAD, Kina i neki evropski susjedi.

"Tesla"je jula najavio izgradnju svoje treće "Gigafektori" - prve izvan SAD, u Šangaju.

Njemački proizvođač automobila "Folksvagen" koji je prošle nedjelje počeo masovnu proizvodnju svog električnog automobila "ID.3", pozdravio je rivalsku "Teslinu" odluku da fabriku izgradi na njemačkom terenu.

"Srećan sam što nas Elon, da tako kažem: vuče, ali mislim da njemačka industrija sada zaista jako investira", rekao je izvršni direktor "Folksvagena" Herbert Dies kojki je svečanosti u utorak bio s Muakom.

Stručnjak za autoindustriju Ferdinand Dudenhefer je rekao da bi jača konkurencija mogla koristiti od njemačkim proizvođačima automobila.

"Ovo je dobra vijest za VW, Daimler i BMV", rekao je Dudenhefer, direktor Centra za istraživanje automobila, dodavši da će "Teslin" izbor električnoj mobilnosti u Njemačkoj koristiti više "nego 100 sastanaka o tome s kancelarkom" Angelom Merkel.

Preporučujemo za Vas